Ciasta · Wegańskie

Tarta piernikowa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trzy warstwy, kruche waniliowe ciasto, czekoladowo-piernikowa masa i słodki karmel z daktyli. Ciasto, które nie wywołuje wyrzutów sumienia.

 

SKŁADNIKI: 

  • 180g mąki pszennej
  • 20g mąki kukurydzianej
  • 40g cukru brązowego/kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40ml zimnej wody
  • 80ml oleju
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę. Wylepić równomiernie silikonową foremkę/inną wyłożoną papierem lub wysmarowaną olejem tak, aby potem bez problemu wyciągnąć upieczony spód.

Piec przez ok. 15-20min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MASA CZEKOLADOWA: 

  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 300ml wody/mleka roślinnego/*
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • spora szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego/brązowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • aromat rumowy

* fajnie sprawdzi się dodatek mleczka kokosowego

Kaszę opłukać, umieścić w garnku razem ze szczyptą soli i zalać mlekiem/wodą. Gotować na małym ogniu, aż płyn się wchłonie. Jeszcze ciepłą kaszę zmiksować razem z cukrem i aromatem na gładką masę. Do zmiksowanej kaszy dodać połamaną gorzką czekoladę. Przykryć i poczekać, aż czekolada rozpuści się pod wpływem ciepła kaszy, na sam koniec dodać przyprawy i kakao, dokładnie zamieszać.

Masę przełożyć na wystudzony spód. Schłodzić całość w lodówce.

KARMEL: 

  • 100g daktyli
  • 150ml wrzątku
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • cynamon

Daktyle zalać wrzątkiem, zostawić na kilkanaście minut. Daktyle zmiksować z masłem orzechowym na gładką masę
Posmarować wierzch tarty. Ozdobić orzeszkami, płatkami, wiórkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s