Boże Narodzenie · Ciastka/batoniki

Ciasteczka imbirowo-cytrynowe.

Słodkie, lekko cytrynowe, z wyraźną nutą imbiru? Brzmi dobrze. Zapewniam, że tak smakuje.

Trochę w klimacie świąt, ale jednak coś innego jak piernik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

  • 100g masła
  • 80g miody
  • 180g mąki pszennej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 40g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/5 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • skórka starta z jednej cytryny

 

Masło oraz miód umieścić w garnuszku i rozpuścić, przestudzić. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie zagnieść,  masa będzie gładka, zbita i dobrze plastyczna.

Blat oprószyć mąką, masę rozwałkować na kilka milimetrów. Wycinać kształty za pomocą foremek…lub tak pociąć masę na kwadraty/prostokąty #lenistwo.

Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach (ciasteczka nie rosną za bardzo).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 10-12minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s