Ciasta · Wegańskie

Tarta czekoladowo-pomarańczowa.

I mamy to. Czas zacząć odliczać czas do świąt, a co za tym idzie czas powoli komponować listę świątecznych wypieków i innych pyszności.
Co więc powiecie na tartę w świątecznym wydaniu, pachnącą pomarańczami i czekoladą?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 150g mąki pszennej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 40g cukru kokosowego/brązowego/zwykłego
  • 80ml naturalnego oleju
  • 40-50ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20g kakao
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę. Wylepić równomiernie silikonową foremkę/inną wyłożoną papierem lub wysmarowaną olejem tak, aby potem bez problemu wyciągnąć upieczony spód.

Piec przez ok. 15-20min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MASA: 

  • 60g kaszy jaglanej = 2 szklanki wody
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • aromat pomarańczowy
  • łyżka kakao
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego
  • szczypta soli

Kaszę lekko podprażyć w garnku o grubym dnie, dodać szczyptę soli, łyżkę cukru oraz 2 szklanki wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż płyn się wchłonie. Jeszcze ciepłą kaszę zmiksować na gładką masę. Dodać połamaną czekoladę, przykryć pokrywką i poczekać, aż się rozpuści. Następnie dodać kakao, sok z pomarańczy, aromat, startą skórkę oraz ew. dosłodzić. Wylać na przestudzony spód.

Wierzch udekorować startą skórką, nerkowcami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s