Ciasta · Wegańskie

Tarta na jesień.

Połączenie karmelizowanch owoców i kruchego ciasta, to coś czego nie można nie kochać. To taki obowiązkowy punkt w trakcie trwania jesieni. Do tego dodać krem i to nie byle jaki, bo z kaszy jaglanej i mamy to. Odrobina słodyczy, trochę kruchości i nutka masła orzechowego ( jakoś tak wyszło, że tam trafiło, miało być bez!) i mamy to. Idealne ciasto na jesienne popołudnie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI: 

  • 120g mąki pszennej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 40g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40ml zimnej wody
  • 50g oleju kokosowego
  • 40ml oleju
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę. Wylepić równomiernie silikonową foremkę/inną wyłożoną papierem lub wysmarowaną olejem tak, aby potem bez problemu wyciągnąć upieczony spód.

Piec przez ok. 15-20min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MASA:

  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 300ml wody/mleka roślinnego/*
  • 30g gęstego masła orzechowego
  • spora szczypta soli
  • 40g cukru kokosowego
  • aromat waniliowy

* fajnie sprawdzi się dodatek mleczka kokosowego

  • 3-4 twarde gruszki
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon

Kaszę opłukać, umieścić w garnku razem ze szczyptą soli i zalać mlekiem/wodą. Gotować na małym ogniu, aż płyn się wchłonie. Jeszcze ciepłą kaszę zmiksować razem z cukrem i aromatem na gładką masę. Wylać na przestudzony spód.

Gruszki obrać, pokroić na średniej grubości plasterki.
Na patelnię wrzucić olej kokosowy, poczekać, aż się rozpuści i dorzucić gruszki, przesmażyć chwilę, a następnie dodać cukier i cynamon, smażyć kilka minut, aż wszystko nam się ładnie skarmelizuje i zezłoci. Wystudzić.

Przestudzone gruszki, ułożyć na kremie jaglanym. Schłodzić całość w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s