Ciasta · Wegańskie

Tofurnik na jesień.

 

Kiedy nie możesz zdecydować się, czy bardziej masz ochotę na „sernik”, czy jednak szarlotkę, powstają takie cuda.

Kruchy spód, delikatna i kremowa masa „serowa”, słodkie jabłka i jeszcze słodsza kruszonka.

Tym ciastem przekonacie najbardziej zaciętych przeciwników tofu, a mówię to, bo przekonałam nim moją mamę, która, zdecydowanie odmawia każdemu „sernikowi”, bo to nie jest „to”. Tu ją mam, to ciasto pokochała.
Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
(mała tortownica)

SPÓD: 

  • 120g mąki pszennej
  • 50ml oleju/oleju kokosowego
  • 50g cukru
  • 30ml mleka sojowego
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki na spód dokładnie zagnieść.
Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód ciastem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20min

MASA: 

  • 50g kaszy jaglanej + 300ml mleka sojowego
  • 200g tofu naturalnego
  • 20g proszku budyniowego
  • 80ml mleczka kokosowego
  • 30g cukru kokosowego/zwykłego/brązowego
  • 20g cukru waniliowego

W miedzy czasie kaszę jaglaną lekko podprażyć w garnku, gdy zacznie ładnie pachnieć dodać 300ml mleka i szczyptę soli, przykryć i gotować do czasu wchłonięcia się płynu.
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu kaszy, wszystkie składniki umieścić w mikserze i miksować do czasu, aż powstanie gładka masa.

WIERZCH:

  • 4-5 średniej wielkości twardych jabłek
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon

 

Jabłka obrać pokroić w średniej grubości plastry.
Na patelnię dodać płaską łyżkę oleju kokosowego, a następnie jabłka. Chwilę je przesmażyć i dodać 2-3 łyżki cukru i odrobinę cynamonu.
Smażyć jabłka na średniej wielkości ogniu przez kilka minut, aż ładnie się skarmelizują .
KRUSZONKA:

  • 30g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 40ml oleju/oleju kokosowego
  • 1-2 łyzki zimnej wody
  • szczypta soli
  • cynamon

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść do uzyskania lekko zbitych grudek.

Na lekko wystudzony spód wylać masę „serową”, następnie równomiernie umieścić na niej skarmelizowane jabłka i wysypać na nie kruszonkę, lekko oprószyć wszystko cukrem.

Piec w 180stopniach przez ok.45min.
Schłodzić w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s