Ciasta · Wegańskie

Dyniowy tofurnik

Uwielbiam sierpień za te chłodne wieczory i rześkie poranki. Za to ciepło, ale te takie przyjemne z nutką jesieni w tle. Za to, że na targu lato przeplata się z jesienią, że nigdy nie wiem, co chcę zjeść najpierw, czy koszyczek malin, czy może już śliwki? Czy już jest czas na dynię?
Dla mnie już tak. Coś czuję, że w tym roku dość szybko zrobię się pomarańczowa (serio, serio, muszę uważać, bo dość szybko zmieniam kolor 😀 >.< )

Ale jak tu się powstrzymać, jak dynia pasuje dosłownie do wszystkiego. Zarówno do słodkich wypieków, śniadać, przez obiady, ciastka, muffiny… serniki… i tofurniki, bo czemu by nie?

A więc czas zacząć sezon dyniowy! Kto ze mną? 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 100g mąki pszennej
  • płaska łyżka cukru
  • 40ml oleju kokosowego/innego roślinnego
  • 10-20ml zimnej wody

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą gładką masę.
Wyłożyć masą tortownicę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia).
Piec w 200stopniach przez ok. 10min.

 

MASA:

  • 400g miękkiego tofu
  • 50g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) + 300ml wody (do ugotowania)
  • 300g gęstego pure z dyni hokkaido*
  • 100-120g cukru brązowego/kokosowego*/innego słodzika
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • 40g proszku budyniowego

Kaszę lekko podprażyć i ugotować pod przykryciem ze szczyptą soli, aż cała woda się wchłonie (kasza powinna być lekko rozgotowana).
W mikserze umieścić wszystkie składniki, oprócz proszku budyniowego i miksować do czasu, aż masa będzie idealnie gładka. Tu w razie potrzeby można dolać trochę mleka roślinnego/mleczka kokosowego, gdyby konsystencja była naprawdę gęsta.
(powinna być mocno kremowa, coś jak jogurt grecki/gęsta śmietana)
Na sam koniec dodać proszek budyniowy i ponownie dokładnie wymieszać.
Przelać masę na wcześniej upieczony spód. Piec w 180 stopniach przez 30min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec kolejne 30min.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i zostawić, aż trochę ostygnie.

Gdy tofurnik ostygnie, delikatnie oddzielić brzegi od foremki i wyjąć go z niej. Schłodzić w lodówce.

Górę udekorować na przykład Daktylowym kremem orzechowym  i malinami 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

*  myślę, że fajnie sprawdzi się w tym miejscu cukier kokosowy, ja niestety nie miałam go na stanie w trakcie pieczenia

** dynię wydrążyć z pestek, pokroić na mniejsze kawałki, piec w ok.200 stopniach do czasu, aż będzie miękka (ok.30-40min), gdy lekko wystygnie obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s