Ciasta · Wegańskie

Czekoladowy tofurnik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwielbiam czekoladę. Za to, że nawet „zwykłe” tofu może przeobrazić w kawałek nieba na ziemi.
Podobno wyszło idealnie. Nie za słodko. Czekoladowo. Kremowo.
Ja bym się mogła doczepić jedynie do konsystencji po upieczeniu, ale jest to wina tego, że upiekłam go w dość małej formie, z myślą przecież nie wyjdzie, aż tyle tej masy i będzie niziutki, a w sumie mogłabym go upiec w o wiele większej formie, dlatego tutaj podaję wam już wymiary tej większej tortownicy.
Choć podobno, to, że jest lekko mazisty, było jego atutem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:
(tortownica 24cm)

SPÓD:

12-16 ciasteczek oreo

MASA:

  • 500g miękkiego tofu
  • 100g suchej kaszy + 2 szklanki wody
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 300ml mleka roślinnego
  • 100-120g cukru pudru
  • 40g maki ziemniaczanej
  • 40g kakao
  • szczypta soli
  • 60g masła orzechowego
  • sok z jednej cytryny

 

Polewa:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • woda do konsystencji (ok.50ml)

+ kilka ciasteczek oreo

  1. Kaszę jaglaną lekko podprażyć w garnku, aż zacznie ładnie pachnieć, dodać 2 szklanki wody i szczyptę soli. Gotować do czasu wchłonięcia całkowicie wody. Lekko ostudzić.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3.  Ciasteczka oreo pokruszyć i wysypać nimi spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia)
  4. Do blendera ( z ostrzem S) wrzucić tofu pokrojone na mniejsze kawałki, masło orzechowe, dodać kaszę i zacząć miksować. W między czasie dolać mleko cały czas miksując. Gdy masa będzie już naprawdę gładka dodać powoli rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę.
  5. Następnie dodać mąkę, kakao, cukier oraz sok z cytryny, ponownie dokładnie zmiksować.
  6. Przelać masę do wcześniej przygotowanej tortownicy.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez 15min, następnie zmniejszyć temperaturę do 130stopni i piec jeszcze ok.45min.
  8. Przestudzić. Schłodzić w lodówce.
  9. W miseczce umieścić czekoladę, kakao i wodę. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch tofurnika. Boki ozdobić pokruszonymi ciasteczkami oreo.

UWAGA. Jeżeli chcecie jeszcze więcej miłości dodajcie kawałki oreo do masy na sam koniec, wtedy to będzie prawdziwa miłość i słodycz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s