Ciasta · Wegańskie · Łatwo zweganizować.

„Biszkopt” z truskawkami.

 

 

Mogę szczerze się przyznać, że zakochałam się w tym cieście. Idealnie miękkie, puszyste, lekko słodkie, ale nie za bardzo, z nutą miękkich, rozpływających się truskawek… coś czuję, że w tym roku takie ciasto będzie się u mnie pojawiać (za)często 😀

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:

  • 270g mąki pszennej
  • 90ml oleju
  • 300ml mleka roślinnego
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • duże opakowanie cukru waniliowego
  • 30g cukru
  • aromat waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200-300g truskawek
  • ew. rozmaryn/tymianek

 

Do wysokiego pojemnika wlać mleko, dodać ocet jabłkowy, wymieszać i odstawić na ok.10min, aż mleko lekko się zetnie.
W drugiej misce utrzeć olej i cukier. Następnie wlać mleko.
W innej misce wymieszać wszystkie suche składniki i stopniowo cały czas miksując dodawać płynną masę.

Przelać masę do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać przecięte na pół truskawki, lekko posypać cukrem i ew. rozmarynem/tymiankiem (zdecydowanie polecam)
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170stopni przez ok.25-30min.
Przestudzić.
Posypać cukrem pudrem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

3 myśli na temat “„Biszkopt” z truskawkami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s