Ciasta · Torty · Wegańskie · Łatwo zweganizować.

Wegański tort czekoladowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kto by pomyślał, że upieczenie biszkoptu bez jajek jest takie proste. W końcu klasyczny biszkopt upiera się na jajkach, na tych idealnie ubitych białkach…a tu niespodzianka, wegański biszkopt wychodzi! I to jak, plus nie musimy się martwić, czy uda nam się ubić te białka, czy raczej polegniemy, tu możemy się tylko martwić, czy nie zjemy go całego na raz…a nawet jeśli..zawsze można upiec drugi 😉

A co do samego kremu, pomysł użycia batata w  roli kremu, pojawił się w mojej głowie już jakiś czas temu, po tym jak swoimi czasami zajadałam się kremem z batata na śniadanie (koniecznie spróbujcie!). I stało się, wyszedł idealnie kremowy, słodki, ale trzymający cały czas klasę! I to w zasadzie z 3 składników!
No i bez wyrzutów sumienia!
Nic tylko piec i zajadać ❤

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI: 

BISZKOPT:

  • 180g mąki pszennej
  • 70ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g cukru trzcinowego/ kokosowego/ inne słodzika polecam erytrol
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka mleka roślinnego (200ml)
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • aromat waniliowy

Do szklanki mleka dodać łyżkę octu i odstawić na ok.10min, aż mleko się lekko zetnie.
W drugiej misce utrzeć olej i cukier. Następnie dodać mleko.
W innej misce wymieszać wszystkie suche składniki i stopniowo cały czas miksując dodawać płynną masę.

Przelać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170stopni przez ok.25-30min.
Przestudzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

KREM:

  • 500g batata (surowego) – ok.250-300g po upieczeniu i obraniu
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 20g kakao
  • ew. 2-3 łyżki syropu klonowego/z agawy
  • aromat waniliowy
  • 50-70ml wody
  • szczypta soli

+ 2-3 gruszki
+ słaba kawa do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)

Batata upiec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok.1h, aż będzie bardzo miękki, ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę z wodą, szczyptą soli.
Czekoladę połamać, umieścić w plastikowej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić i następnie dodać do masy z batata, dokładnie wymieszać, dodać kakao i ewentualnie dosłodzić.
Schłodzić w lodówce.

 

Ostudzony biszkopt przekroić na pół, ew. lekko nasączyć kawą. Przykryć pierwszą część biszkoptu 3/4 kremu. Położyć plastry gruszki. Położyć na to drugą część biszkoptu. Następnie pokryć wierzch i boki resztą kremu, ładnie udekorować.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s