Ciasta

Ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe, za każdym razem robię praktycznie inaczej, czy to dodam inne dodatki, czy zamienię rodzaj mąki, przez co za każdym razem smakuje zupełnie inaczej.
Tym razem użyłam, mieszanki mąk ryżowej i owsianej. Przez co ciasto wyszło fajnie mokre, ale nie zakalcowate, a jednocześnie fajnie kruche.
Wypełnione po brzegi słodką żurawiną i daktylami oraz chrupiącymi migdałami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

SKŁADNIKI:

  • 90g maki ryżowej
  • 90g mąki owsianej
  • 250g marchewki startej na drobnej tarce
  • 50g oleju kokosowego/oleju
  • 60g miodu/innego słoidzidła
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

 

  • 2 garści posiekanych migdałów
  • 60g żurawiny
  • 60g daktyli
  • ew. 1-2 łyżki maku

 

Olej oraz miód umieścić w garnuszku i podgrzać do czasu, aż olej się rozpuści. Ostudzić.
W misce połączyć marchew, olej z miodem, mleko i jajka, zmiksować.
Dodać sypkie produkty. Dokładnie zmiksować.
Dodać dodatki.
Przelać masę do keksówki. Posypać wierzch płatkami/wiórkami.
Piec w 200stopniach przez ok.50min.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Ciasto marchewkowe.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s