Boże Narodzenie · Ciasta · sernik

Sernik chałwowy.

 

 

Sernikowi się nie odmawia, szczególnie takiemu kremowemu, słodkiemu, ale w ten idealny sposób. Serniki się po prostu piecze i zjada 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 1/2 masy z tego przepisu, bez czekolady
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej czekolady

MASA:

  • 500g sera z wiaderka
  • 50ml kremówki
  • 200g chałwy
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 20g proszku budyniowego
  • 30g masła
  • aromat waniliowy

 

WIERZCH

  • sos karmelowy
  • chałwa

/ polewa z gorzkiej czekolady

 

Spód małej tortownicy (wyłożonej papierem) wylepić ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni, przez ok. 10min.

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, chałwę oraz białka jaj. Ponownie zmiksować.
Dodać ser, kremówkę, aromat oraz proszek budyniowy. Zmiksować. Przelać masę do tortownicy. Piec przez ok.50min w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i postawić sernik środku przez dłuższą chwilę, po tym czasie lekko uchylić piekarnik, aż całkowicie wystygnie.
Gdy sernik wystygnie pozbyć się foremki, a następnie schłodzić w lodówce.

Po  schłodzeniu, polać wierzch karmelem, a boki posypać pokruszoną chałwą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s