Boże Narodzenie · Ciasta · Wegańskie

Makowiec bez zawijania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jestem jedną z tych osób, dla, których makowiec ma zawierać jakieś 70% maku, reszta to mięciutkie i puchate drożdżowe ciasto i lukier. A co jakby makowiec składać się z masy makowej w 99%….jestem na tak, zdecydowanie. Słodka masa makowa, na kruchym kukurydzianym spodzie, pokryta gorzką czekoladą.
I pomimo, że święta już za nami, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec takie makowe cudo w szczególności, że robi się go w tempie ekspresowym.
Plus zdecydowanie polecam zrobić domową masę makową, o ile troszkę roboty z nią jest, ale w smaku wynagrodzi wam wszystko, zdecydowanie lepsza od tych sklepowych, no i nie zawierająca dziesięciu rodzajów cukru 😉
No i zawsze można zrobić większą ilość i ją po prostu zamrozić na czarną godzinę 😀 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 50g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 30g miękkiego oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ze sobą zagnieść. Pokryć ciastem, małą tortownicę (18cm- wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Piec przez ok.10min w piekarniku rozgrzanym do 190stopni.

MASA:

  • 500g masy makowej
  • 50ml mleczka koskowego/innego mleka roślinnego
  • 2 banany
  • 30g mąki koksowej
  • 30g proszku budyniowego
  • aromat waniliowy
  • 3-4 garście daktyli
  • dodatkowo możecie dorzucić jeszcze żurawiny, rodzynek, czy orzechów, zależy ile mieliście w masie makowej 🙂
  • ew. coś do dosłodzenia, ale jak dla mnie jest to zbędne

+ tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka

Banany rozgnieć na „papkę” dodaj mleka, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki. Przełóż na podpieczony spód. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok.45min. Ostudź ciasto, a dopiero potem zdejmij obręcz tortownicy za pomocą nożyka.

Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej, pokryj nią ostudzone ciasto.
Schłodź ciasto w lodówce.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s