Boże Narodzenie · Chleb · Na kolację · Wegańskie · Śniadanie

Chleb z garnka.

W ciągu kilku ostatnich lat wkradła się do mojego domu mała tradycja pieczenia tego chleba na każde święta. Po pierwsze, bo nie ma nic lepszego niż jeszcze gorący i chrupiący chleb z rana, po drugie robi się go naprawdę ekspresowo, tak naprawdę wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki, rano wstawić do piekarnika i pozostaje tylko zjeść póki ciepłe.

Osobiście mogłabym, go jeść bez żadnych dodatków, taki „suchy”, ale świetnie smakuje też z camembertem, czy serem, lub jakąś rośliną pastą np. taką z groszku, czy też po prostu ze świeżym masłem.

Najlepiej piekłabym go co weekend, ale prawda jest taka, że pojawia się u mnie, dwa razy do roku, w każde święta i przez to jest dla mnie wyjątkowy. Kojarzy się ze świętami i powolnymi rankami, nieśpiesznie jedzonym śniadaniem w rodzinnym gronie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

  • 400g mąki pszennej
  • 280ml wody
  • 25g drożdży
  • łyżeczka soli
  • 100g suszonej żurawiny
  • łyżeczka soli

 

Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przykryć ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.10-12h ( ja przeważnie zostawiam na noc ).

Po upływie kilku godzin, na blat grubo posypany mąką wyrzucam ciasto, formułuję bochenek i pozostawiam pod ściereczką na ok.1h.
W tym czasie wsadzam naczynie żaroodporne (dół i przykrywkę) do piekarnika rozgrzanego do 250stopni.
Gdy naczynie porządnie się nagrzeje wyciągam je, wysypuję formę mąką i przekładam do niej ciasto na chleb. Przykrywam nakrywką i wkładam do piekarnika. Piekę w 250 stopniach przez ok. 20min.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200stopni i piekę jeszcze przez ok.20-25min.

Zjadamy jeszcze gorący.

Ps. Fajną opcją jest też dodanie migdałów do środka 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s