Boże Narodzenie · Ciasta · Śniadanie

Chałka wypełniona czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kto z was zajadał się w dzieciństwie, świeżą chałką z piekarni zapijając ją kakao (nesquikiem oczywiście!) ?? hmm? Jeżeli tak, mieliście dobre dzieciństwo.
A co powiecie na  taką jeszcze ciepłą, domową, z kruszonką w ilości jakiej potrzebujecie (jak najwięcej się da) i dodatkowo wypełnioną czekoladą, takiej w piekarni nie znajdziecie.
Prawdę mówiąc, zrobienie jej zajmuje troszkę czasu, bo trzeba wyrobić, zostawić, złożyć, zostawić i tak dalej, ale jej smak, ciepło i słodycz wynagrodzą wam wszystko.
W między czasie możecie usiąść spokojnie z książką, chwilę odpocząć i po prostu się zrelaksować.
Takie leniwe niedzielne śniadanie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
(1 duża/2 mniejsze chałki)

CIASTO:

  • 400g mąki pszennej + do podsypania
  • jajko
  • 50g rozpuszczonego  masła
  • 150ml + 30ml ciepłego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 40g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

KRUSZONKA:

  • 80g mąki
  • 30g masła
  • 20g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2-3 garści pokruszonych drobno migdałów
  • 1-2 łyżki wody (ok.20ml)+2/3-1 tabliczka czekolady
    + 2-3 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu
    + odrobina rozpuszczonego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.

ZACZYN:
Rozkrusz drożdże, zasyp je dwoma łyżeczkami cukru, dodaj 2 łyżeczki mąki oraz ok.30ml ciepłego mleka. Wymieszaj wszystko dokładnie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok.10min, aż zaczyn wyrośnie.

W tym czasie przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone masło, wbij jajko, sól oraz cukier. Wlej wyrośnięty zaczyn oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj mikserem, ze specjalnymi wiertłami lub ręcznie przez kilka minut do czasu, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok.1h w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu ciasta,podziel je na 3 w miarę równe części. Zrób z nich długie ruloniki i spłaszcz, za pomocą pędzelka posmaruj je rozpuszczonym masłem, posyp cukrem pomieszanym z cynamonem oraz bardzo drobno posiekaną czekoladą. Postaraj się złączyć końce rulonika ze sobą tak, by czekolada była w środku.
Po złączeniu ruloników, formujemy tradycyjny łańcuch. ( łączymy 3 końce ruloników ze sobą tak, zaplatamy tradycyjny warkocz, a następnie ponownie łączymy końce rulonów, można je lekko podwinąć pod spód)

Smarujemy zapleciony warkocz mlekiem. Posypujemy kruszonką i lekko oprószamy cukrem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie w cieple na ok.20min.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok.25-30min.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ps. Z podanej porcji możecie upiec 2 mniejsze chałki, co zrobiłam tym razem.
Ponieważ, mi marzyła się taka wypełniona czekoladą, natomiast mój brat jest tradycjonalistą i innej, niż takiej klasycznej nie tknie nawet widelcem 😉

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “Chałka wypełniona czekoladą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s