Ciasta

Sernik speculoos.

Jako wielka fanka ciasteczek korzennych i sernika (jak przystało na członka mojej rodziny) nie mogłam upiec, takiego który łączy w sobie te dwa cuda.
To się kiedyś musiało stać.
Do masy serowej dodałam kremu speculoos, która wyszła dzięki temu niezwykle kremowa i jak dla mnie idealna. Wierzch wieńczy słodka polewa z białej czekolady i karmelu oraz korzenne ciasteczka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Idealny na słodkie świąteczne śniadanie, wiec jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście, co upiec w te święta (to już za 44 DNI!! :O <3) myślę, że właśnie znaleźliście przepis 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 100g ciasteczek korzennych
  • 30g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła

Ciasteczka pokruszyć ręcznie młotkiem lub za pomocą blendera o ostrzu S. Dodać rozpuszczone masło/olej koko. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić spód w miarę równomiernie. Schłodzić.

MASA:

  • 500g sera z wiaderka
  • 250g kremu speculoos
  • 50ml kremówki
  • 2 jajka
  • 30-50g cukru ( do smaku*)
  • duże opakowanie cukru waniliowego
  • 30g budyniu waniliowego
  • 40g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

*słodkość masy może zależeć od poziomu słodkości kremu ciasteczkowego, więc polecam wam na samym początku dodać mniejszą ilość cukru, a potem ew. dosłodzić

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać masło, krem speculoos, białka jaj oraz kremówkę. Zmiksować na gładką masę. Dodać ser oraz ponownie zamieszać masę. Na sam koniec wsypać proszek budyniowy oraz cynamon. Wymieszać.

Przelać na gotowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok.50-60min.
(ps. Polecam obok tortownicy podczas pieczenia postawić naczynie z gorącą wodą. )
Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i wyjąć sernik po upływie 20min. Ostudzić całkowicie i schłodzić w lodówce.

POLEWA:

  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 50-80g sosu karmelowego
  • 1-2 łyżki kremówki

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pokryć polewą górę sernika. Boki można udekorować pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.

ps. możecie polać sernik samym sosem karmelowym/białą czekoladą to już zależy tylko od was, każda wersja będzie pyszna 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “Sernik speculoos.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s