Ciastka/batoniki · Pralinki

Orzechowe karmelki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeżeli szukacie tego idealnego „wykończenia” prezentu, ale nie chcecie pójść do marketu i kupić standardową czekoladę, czy ptasie mleczko. To trafiliście idealnie.

Mam dla was przepis na cudowne, karmelko-cukierni, czy jakkolwiek to nazwać, słodkie ze słonawą nutą. Kruche, ale rozpływające się w buzi.
CO ważniejsze wyglądają naprawdę uroczo, łatwo je się spakować w uroczy sposób.
A co jeszcze ważniejsze, naprawdę szybko i wbrew pozorom się je robi, wystarczy tylko pamiętać cukru, by nam się nie spalił i to tyle.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:

  • 200g cukru
  • 200ml mleczka zagęszczonego (niesłodzonego)
  • 50g masła
  • 60g masła orzechowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

W garnuszku o grubym dnie umieszczamy cukier i mleczko. Gotujemy na małym ogniu przez ok.30min, aż masa zacznie bulgotać, zredukuje się poziom płynów i masa nabierze ładnego karmelowego koloru. Często mieszać, szczególnie pod koniec.
Zdjąć z ognia. Dodać masło i szybko zamieszać masę, aż się rozpuści. Następnie dodać sól oraz masło orzechowe znów energicznie mieszając do połączenia całkowicie masy.

Przelać do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Pokroić w niewielkie kawałki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s