Ciastka/batoniki · Na wynos · Wegańskie · Śniadanie

Pieczona owsianka.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

UWAGA. UWAGA!.
Właśnie prezentuje wam pierwszy „nie słodki” (czytaj nie jakieś ciasto płynące czekoladą i karmelem) przepis…. od dawna 😀
Przedstawiam wam przepis na naprawdę dobre, zdrowe i szybkie śniadanie.
Kto z was nie próbował nigdy pieczonej owsianki musi szybko nadrobić.
Jest to naprawę szybki i zdrowy posilek.
Szybkie? (no jak to, a czas pieczenia?) A no tak, że wymieszanie składników zajmuje dosłownie chwilę, a przecież w trakcie pieczenia nie musicie koczować pod piekarnikiem. W tym czasie możecie się wyszykować, przygotować sobie inne posiłki, czy obejrzeć odcinek serialu 😉
Dodatkowym plusem jest to, że smakuje równie dobrze na ciepło, ale też na zimno. Przez co możecie ją zabrać na uczelnię/do pracy, gdziekolwiek.

Owsianka jest fajnie zbita, lekko słodka od bananów z przyjemnym kokosowym posmakiem od mąki kokosowej.
Tu jeżeli posiadanie możecie dodać borówki/maliny.. lub w zasadzie każdy inny drobno posiekany owoc jaki macie pod ręką 🙂

Świetnie smakuje z kleksem mleczka kokosowego, czy jogurtu.
Czy też tahini i syropem klonowym.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
(3-4 porcje śniadaniowe, lub więcej jeżeli potraktujemy jako deser)

  • 100g płatków owsianych
  • 40g mąki kokosowej
  • 3 duże banany
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • łyżeczka cynamonu
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 150-200g borówek/malin
  • ew. kilka łyżek wiórek kokosowych
  • ew. coś do dosłodzenia syrop klonowy/miód/cukier

 

Płatki owsiane oraz szczyptę soli zalać szklanką wrzątku. Odstawić, aż woda się wchłonie. Dodać rozgniecione banany, mleko, mąkę oraz przyprawy. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.
Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać borówki, lekko zamieszać.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200stopniach przez ok.50min.

Podawać z jogurtem(roślinnym), pastą z daktyli, owocami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s