Muffinki

Muffinki frankenstein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nie ukrywam, że i ja wpadłam w Halloweenowe szaleństwo.. zn.. jedzeniowe, ilość pomysłów, które zapisałam sobie na listę „do zrobienia” z lekka mnie przeraża, starczy jeszcze na następny, następny… i jeszcze… na długo 😉

Cześć bardziej skomplikowana, a część zaskakuje swoją pomysłowością i prostotą. Na pierwszy ogień w tym roku poszły muffinki… wyglądem przypominające … frankensteina. Są niezwykle urocze jak dla mnie ( co przeczy z logiką straszności halloween.. ale ciii).
Same muffinki są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo zielonej barwy dodaje im… szpinak! I proszę się tu nie przestraszyć i nie uciekać, bo to nic strasznego i dziwnego. Dzięki niemu ciasto jest naprawdę delikatne i wilgotne, a w maku zupełnie go nie czuć 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:
(12 muffinek)

  • 130g mąki pszennej
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 50ml mleka
  • jajko
  • 40ml oleju
  • 50g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 -1 tabliczki czekolady

ew. zielony barwnik

 

Rozmrożony szpinak zmiksuj z mlekiem. W osobnej misce ubij jajko z cukrem i szczyptą soli. Dodaj masę szpinakową. Dokładnie zmiksuj.
Dodaj pozostałe składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę.
Nakładaj po ok. 1 1/2 dużej łyżki do wcześniej przygotowanych silikonowych foremek (ew. wyłożonych papilotkami w zielonym/żółtym/czarnym kolorze)
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok. 15min.
Dokładnie wystudzić.

KREM:

  • 150g mascarpone
  • 100ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukry pudru
  • barwnik zielony (polecam w żelu)

+ rządek gorzkiej czekolady na oczy + ew. czarny barwnik.
+ starta gorzka czekolada/posypka czekoladowa
+ kilka paluszków

Składniki na krem dokładnie ze sobą zmiksuj. Schłodź.

 

Roztop kawałek gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Z rozpuszczonej czekolady zrób małe kółeczka na papierze do pieczenia, poczekaj, aż zastygną.
Wystudzone muffinki udekoruj kremem.
Umieść w odpowiednim miejscu oczy,  po obu stronach wbij kawałki paluszków, wierz udekoruj startą gorzką czekoladą.

 

UWAGA! Muffinki ze zdjęć zawierają dodatkowo barwnik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s