Ciasta

Tarteletki ze śliwkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jesienią zawsze walczę, czy bardziej pragnę kruszonki, czy ciepłego drożdżowego i puszystego ciasta.
Uwierzcie to jest walka.
Tym razem wygrały kruche tarteletki pełne słodkich śliwek i kruszonki.
Bo wyglądają uroczo. (urocze jest dobre)
Bo robi się je naprawdę szybko. ( nie przeraźcie się dlatego długością przepisu)
Bo jednak ta kruszonka. ( kruszonka to życie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
(na ok. 6 tarteletek)

SPÓD:

  • 100g miękkiego masła
  • 50g cukru
  • 135g mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • aromat waniliowy/ 1/2 laski wanili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

NADZIENIE:

  • kilkanaście śliwek
  • 2-3 niewielkie jabłka
  • 1-2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

KRUSZONKA:

  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki zimnej wody

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka. Następnie pozostałe suche składniki.
Foremki wysmarować dokładnie masłem,a następnie równomiernie wykleić je ciastem, zrobić kilka dziurek widelcem. Położyć na nic po kawałku papieru do pieczenia i wysypać fasolę.
Podpiec ok.15min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Zdjąć papier z fasolą i podpiec jeszcze ok.5min.

W tym czasie obierać i pokroić śliwki oraz jabłka. (śliwki na ćwiartki, jabłka na ósemki).
Wymieszać owoce z cukrem i cynamonem, kardamonem. Odstawić.
Składniki na kruszonkę zagniatamy, na sypką masę.

Na upieczony spód układami kawałki owoców posypujemy wszystko kruszonką oraz dodatkowo cukrem.
Pieczemy przez ok.30-40min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s