Ciasta

Tarta z rabarbarem i gruszką.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Choć teoretycznie mamy jeszcze lato, powoli do mojej kuchni wkradają się jesienne smaki, więcej cynamonu, więcej kakao i więcej słodyczy.
Łączę więc smaki i piekę kruche,  .. z kwaśnym rabarbarem i słodką gruszką, takie lato zmieszane z jesienią.

Idealnie kruchy spód, słodko-kwaśne nadzienie i gruba warstwa kruszonki.. tak, że nie wiem, czy to ciasto z kruszonką.. czy może już kruszonka z ciastem?
Nie wiem, ale jak dla mnie jeżeli coś już ma być z kruszonką, to z porządną jej dawką.. naprawkę dużą 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SPÓD:

  • 100g miękkiego masła
  • 50g cukru
  • 135g mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • aromat waniliowy/ 1/2 laski wanili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

NADZIENIE:

  • 3 duże i grube łodygi rabarbaru (ok.300g)
  • 2 gruszki
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

KRUSZONKA:

  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki zimnej wody

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka. Następnie pozostałe suche składniki. Małą tortownicę wykładamy równomiernie masą robimy „dziurki” widelcem, przykrywamy środek papierem do pieczenia i wysypujemy na to fasolę/ciecierzycę. I podpiekamy ok.15min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Zdejmujemy folię z fasolą i wstawiamy na kolejne ok.10min.
W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na drobne kawałki, mieszamy z cukrem i cynamonem. Gruszki obieramy i kroimy na średniej grubości plastry.

Składniki na kruszonkę zagniatamy, na sypką masę.

Na upieczony spód układamy plastry gruszki, wysypujemy na to rabarbar oraz posypujemy wszystko kruszonką oraz dodatkowo cukrem.
Pieczemy przez ok.40min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s