Ciasta · Wegańskie

Orzechowy chlebek bananowy

Prawda jest taka, że naprawdę rzadko piekę coś kilka razy. Wychodzę z założenia, że za dużo rzeczy można zrobić, aby jeść to samo..

..z jednym wyjątkiem.. chlebek bananowy, jest to jak dla mnie „podstawowe” ciasto, Mogłabym go jeść i jeść i chyba nigdy, by mi się nie znudził, chodź zawsze też coś w nim zmieniam, czy to rodzaj mąki, czy dodatki.
Ale najlepsza wersja to i tak ta z kawałkami rozpływającej się czekolady i posmarowana grubą warstwą masła orzechowego.

Tu w wersji bez jajek, bez mleka. Z orzechową warstwą pulchnego ciasta i kawałkami gorzkiej  czekolady. Miękki, wilgotny i idealny do popołudniowej kawy na balkonie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: 

  • 3 banany
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 120g mąki pszennej
  • 100ml mleka/wody
  • 15g zmielonego siemienia lnianego + ok.1/3 szklanki wrzątku
  • 15g nasion chia
  • 40ml oleju ryżowego/innego roślinnego
  • 30-50ml syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tabliczka czekolady ( najlepiej tej nadzianej masłem orzechowym 😉 )
  • 70g masła orzechowego + 50ml mleka

+ orzeszki, płatki na wierzch

 

Siemienie lniane zalej wodą, odstaw na chwilę. Banany rozgnieć widelcem, zmiksuj z olejem, mlekiem i syropem. Do drugiej miski przesiej wszystkie suche składniki. Dodaj do mokrej masy, razem z siemieniem. Dorzuć pokrojoną drobno czekoladę.
Przelej 2/3 ciasta do keksówki. Do pozostałej części dodaj masło orzechowe i mleko. Zmiksuj i przełóż do keksówki, możesz za pomocą łyżeczki trochę wymieszać warstwy ze sobą. Posyp cukrem, orzeszkami ziemnymi, płatkami i kaszą gryczaną.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok.50min.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SOS:

  • 30g masła orzechowego
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 30-40ml wody

Wszystkie składni na sos dokładnie ze sobą wymieszać, aż masa będzie gładka i jednolita. Polać nim ostudzony chlebek

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s