bułeczki · Na wynos · Śniadanie

Bułeczki z nektarynkami i rozmarynem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uwielbiam zapach drożdży, szczególnie o poranku. Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, w między czasie usiąść i wypić w spokoju kawę, by potem cieszyć się miękkim i jeszcze ciepłym ciastem.
Delikatnym i rozpływającym się na swój sposób w buzi.

Lekko kwaśne nektarynki, aromatyczny rozmaryn i słodka kruszonka.
Niby lato, a ja już trochę jesieni  w nich czuję.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
(6 drożdżówek)

  • 400g mąki pszennej
  • jajko
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 140ml mleka
  • łyżeczka tymianu
  • łyżeczka rozmarynu
  • aromat waniliowy

 

zaczyn:

  • 40g świeżych drożdży
  • 30ml mleka
  • łyżka mąki
  • łyżeczka cukru

 

kruszonka:

  • 100g mąki
  • 40g masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka wody

owoce:

  • 2-3 nektarynki/brzoskwinie
  • łyżka miodu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu/suszony

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ZACZYN
Drożdże zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok.6-10min, aż zaczyn wyrośnie.

CIASTO
W tym czasie przesiej mąkę do miski, dodaj cukier oraz jajko. Następnie wyrośnięty zaczyn i podgrzane mleko. Wymieszać masę łyżką, do „wstępnego” zbicia się ciasta i wlać rozpuszczony olej. Zacząć ugniatać dłońmi przez ok.10min/lub mikserem ze specjalnymi końcówkami (często robię to krócej, po prostu do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne). Dodaj suszone zioła i jeszcze raz zagnieć. Odłożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić je na ok. 1h w ciepłym miejscu.

W MIĘDZY CZASIE:

OWOCE
Nektarynki umyj i pokrój na kawałki, umieść w misce i dodaj łyżkę miodu oraz garść świeżego/suszonego rozmarynu. Wymieszaj i odstaw

KRUSZONKA
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć dłońmi, odstaw

Po wyrośnięciu przełóż ciasto na wysypany mąką blat i podziel na 6 w miarę równych części. Uformuj z nich podłużne bułeczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Na każdej bułce ułóż kilka kawałków nektarynki, boki posmaruj mlekiem i posyp bułeczki kruszonką oraz cukrem.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok.20min.
Posyp cukrem pudrem.

! Bułeczki smakują najlepiej tego samego dnia, a najlepiej jeszcze takie ciepłe !

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Bułeczki z nektarynkami i rozmarynem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s