Ciastka/batoniki · Pralinki · Przekąska

Czekoladowe karmelki.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ostatnimi czasami cierpię na jakiś karmeloholizm… serio, karmel do wszystkiego, wszystko z karmelem… a raczej karmel ze wszystkim 😉

W zwykłej wersji, ze śmietanką, z mleczkiem zagęszczonym, wegański, w postaci karmelków, zwykłych, czekoladowych… stój! Czekoladowe karmelki? Karmel i czekolada w jednym!? Tak, tak.. i jeszcze raz tak. Słodko, bardzo, ale jakie dobre. Z lekką nutką soli i delikatnym posmakiem kawy, pachnące cynamonem. Kruche i rozpływające się w ustach, czy potrzeba większej reklamy do zrobienia ich? 🙂

UWAGA! Znikają w dziwnych okolicznościach.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:

  • 200g cukru
  • 200ml mleczka zagęszczonego (niesłodzonego)
  • 50g masła
  • tabliczka czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

W garnuszku o grubym dnie umieszczamy cukier i mleczko. Gotujemy na małym ogniu przez ok.30min, aż masa zacznie bulgotać, zredukuje się poziom płynów i masa nabierze ładnego karmelowego koloru. Często mieszać, szczególnie pod koniec.
Zdjąć z ognia. Dodać masło i szybko zamieszać masę.

Dodać rozpuszczoną czekoladę, kawę, sól i cynamon i szybko i dokładnie wymieszać, przelać szybko (nim masa zacznie zastygać) do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Pokroić w niewielkie kawałki.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “Czekoladowe karmelki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s