Muffinki · Przekąska · Wegańskie

Muffinki z ciecierzycy.

Jeżeli jesteście z tych, dla których ciasto z cukini, brownie z buraka, czy muffinki z fasoli to nic dziwnego, to ten jest dla was.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Główną rolę gra tu nic innego jak ciecierzyca… tak ta z której zazwyczaj robimy kochany hummus, ale obiecuję, że w wersji na słodko sprawdzi się równie dobrze.

W towarzystwie niczego innego jak masła orzechowego i czekolady … taka klasyka.. powiedzmy 😉

Bez dodatku nabiału, bez jajek, bez masła… bez glutenu… o la boga, w zasadzie można powiedzieć, że z powietrza 😀 A jak dobrze wiemy, powietrze jest nam potrzebne i nie tuczy.. nic tylko sięgać po kolejną dokładkę 🙂

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
(8 muffinek)

  • 250g ugotowanej ciecierzycy/puszka
  • duży banan
  • 100g masła orzechowego
  • 40g mąki jaglanej
  • łyżka siemienia lnianego (mielonego)
  • łyżeczka sody oczyszczonej + łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • 100ml mleka roślinnego/wody
  • cukier/syroo klonowy/miód/stevia/erytrol/słodzik… lub coś innego do posłodzenia*
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka krówek/daktyli

*możecie dodać cokolwiek i w ilości jaka jest wam potrzebna, najlepiej po prostu gdy będziecie próbować masy, banan dodaje odrobinę słodyczy jednak według mnie nie jest ona wystarczając i przydaje się jeszcze coś

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciecierzycę, masło orzechowe, banana i wodę umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, siemienie, aromat, szczyptę soli, cynamon, proszek do pieczenia, sodę wymieszaną z octem jabłkowym. Dokładnie wymieszać, a na koniec dodać kawałki drobno posiekanej czekolady oraz krówek/daktyli.

Nałożyć masę do foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 20-25min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

4 thoughts on “Muffinki z ciecierzycy.

    1. mąka kokosowa jest bardziej chłodna i wypieki z nią mają inną konsystencję i prawdę powiedziawszy nigdy nie próbowałam jej użyć do wegańskich wypieków, ale kto nie ryzykuje ten nie zyskuje 😀 warto spróbować 😉

      Lubię to

      1. A zwykła pszenna tortowa na przykład się nada? Chcę zrobić, ale nie mam skąd wziąć mąki jaglanej w najbliższym czasie.

        Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s