Ciastka/batoniki · Pralinki · Przekąska · Wegańskie

Kawowe krówki.

Kto nie lubi krówek, karmelków, czy czystego karmelu?
Słodkie, rozpływające się w ustach.. bardziej słodkie.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W zamierzeniu miały powstać zwykłe wegańskie krówki, o ile słowo zwykłe i wegańskie nie wyklucza się już na samym wstępie, ale wiecie o co chodzi 😀 Ale, że ostatnio mogłabym żywić się tylko zimną mrożoną kawą… w zasadzie generalnie kawą, więc sypneło mi się niechcący łyżeczkę, czy dwie do masy… a wiecie jak kawa to i czekolada, tego się nie rozdziela.

W ten sposób powstało coś na wzór krówek, choć szczerze nie smakują jak klasyczna wersja, ale są słodkie, lepkie, rozpuszczają się w buzi i smakują genialnie. A to mówi wszystko 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:
(ok.10-12 niedużych kawałków)

  • 100g cukru
  • 200ml mleczka kokosowego + 30ml
  • 30g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • spora szczypta soli

W garnuszku o grubym dnie wymieszaj cukier i mleczko kokosowe, gotuj na małym ogniu przez ok.30-40min co jakiś czas mieszając, po pewnym czasie masa zacznie bulgotać, mleczko zacznie wyparowywać, a całość nabierze ładnego kremowego koloru.
Po tym czasie zdejmij garnuszek z ognia, dodaj olej oraz 30ml mleczka energicznie mieszając tak aby masa ładnie się połączyła. Dodaj kawę i sól, dokładnie wymieszaj, tak, aby kawa się rozpuściła.
Na sam koniec dodaj pokrojoną drobno czekoladę, nie mieszaj. Przelej do naczynka wyłożonego papierem/silikonowego. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż masa zgęstnieje. Pokrój na kawałki. Trzymaj w lodówce.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s