Dodatek · Na chleb · Na kolację · Przekąska · Wegańskie

Orzechowa pasta z bobu.

Ostatnio jestem wielką pastą wszelkich past. Czy to na kanapkę, czy trochę inaczej z naleśnikami, czy smaruję nimi placki, czy też gofry na słono. Czasem wystarczy ugotować jakiś ryż/kaszę, dodać jakieś warzywa, trochę strączków i ową pastę, i mamy pyszny, szybki i zdrowy obiad gotowy.

Lubię mieć zawsze jakąś w pogotowiu, czy to w lodówce, czy zamrażalniku, bo pamiętajcie, że zawsze jeżeli wam wyjdzie za dużo lub wiecie, że nie dacie rady takiej pasty zjeść do czasu, aż się zepsuje, możecie spokojnie ją zamrozić 🙂

Czasem takie awaryjne pasty ratują życie, kiedy jesteśmy dość leniwi… i głodni 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kombinuję wiec z najróżniejszymi składnikami, bo ile można jeść stary, dobry hummus…dużo, ale on też się kiedyś znudzi, prawda? 😀

Tak więc powstała ta pasta, lekko orzechowa, kremowa… szczerze to nie sądziłam, że będzie, aż tak dobra.. i uwaga smakuje nawet mojej mamie (nawet.. bo jest to jedna z tych osób, która nie lubi masła orzechowego… jak tak w ogóle można? ..no, cóż… więcej dla mnie 😀 )

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 SKŁADNIKI:
(ok.500g pasty)

 

  • 250g ugotowanego bobu (bez skórki)
  • 100g masła orzechowego
  • 150ml wody
  • ząbek czosnku
  • 1/2 – 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu/miseczce i zmiksować na gładką masę. Przechowywać w lodówce.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s