Ciasta

Bezy z kremem orzechowym.

Bezy, beziki… jak tu ich nie kochać?
Kruche z zewnątrz i delikatne jak pianka w środku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Czasem lubię upiec je w takich miniaturowych wersjach, bez problemu z krojeniem. A po za tym, no wiecie cała beza dla nas? Lepiej być nie mogło.

Tu wypełniona kremem wyraźnie słonawym przez masło orzechowe ( tak, wiem .. znowu te masło.. ale nic nie poradzę ).
Idealnie komponuje się ze słodką bezą. Do tego mała nuta kawy i trochę białej czekolady.

Idealny deser na leniwe wakacyjne popołudnie, najlepiej w towarzystwie mrożonej kawy i bliskich Ci osób, bo nie od dziś wiadomo, że w towarzystwie wszystko lepiej smakuje 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
(4 małe bezy/4 porcje)

  • 80g białka jaj (2 białka z jaj)
  • 120g cukru
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny

+ ew. łyżeczka kawy rozpuszczalnej/inki

Nagrzewamy piekarnik do 120stopni i układamy na blaszce papier do pieczenia.

Do metalowego garnuszka wlać białka oraz dodać szczyptę soli. Zacząć ubijać białka na pianę. Gdy piana będzie już ubita, stopniowo dodawać cukier, najlepiej dodawać po łyżce(po ściankach, a nie na środek). Gdy cały cukier będzie już dodany ubijać jeszcze ok.2min. Piana powinna być, gęsta i błyszcząca. Zwolnić obroty i delikatnie dodać mąkę oraz sok z cytryny.

 

Jeżeli decydujecie się na wersję z kawą. To na sam koniec dodać do części masy łyżeczkę kawę i delikatnie wymieszać.

Przy pomocy metalowej obręczy i nożyka*/rękawa cukierniczego/ łopatki uformować 8 krążków. 4 z nich mogą być bardziej płaskie, a pozostałe 4 mogą być bardziej fantazyjne.

Piec bezy przez 15min w 120 stopniach. A następnie zmniejszyć temperaturę do 100stopni i piec przez ok.45min.

Wystudzić.

*do środka nakładam łyżką bezę, pomagam sobie łyżeczką i rozprowadzam masę po całej foremce i ładnie ją formuję, a następnie za pomocą nożyka oddzielam ją od obręczy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

KREM:

  • 80g masła orzechowego
  • 60g białej czekolady
  • 150-200ml kremówki

Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić z 50ml kremówki w kąpieli wodnej. Ostudzić i schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Następnie dodać masło orzechowe i pozostałą kremówkę i ubić na krem.

 

Przełożyć bezy kremem. Następnie oprószyć delikatnie kakao/inką i ew. czekoladą.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Bezy z kremem orzechowym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s