Na obiad · Wegańskie

Falafele jak gofry.

 

Wiem, że obiecałam wam ten przepis… dawno… no, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie, wiecie sesja i te sprawy 😉

Łapka w górę, kto jeszcze kocha falafele.. i hummusa?
Są takie okresy w moim życiu, że mogłabym żywić się tylko tym…. no dobra jeszcze bananami i masłem orzechowym.

Czasem jednak mam ochotę na jakąś odmianę od „klasycznej” wersji, w kwestii hummusa, nie jest to większym problemem, bo wystarczy dodatek suszonych pomidorów, buraków, czy curry i już mamy co innego.

A co z falafelem?
Niby też można coś dodać do smaku. Można usmażyć, upiec w piekarniku…. i w gofrownicy. Tak, tak. Gofrownica. Falafelowe gofry.. czy to nie brzmi dobrze? Zdecydowanie.

Koniecznie zajadane z jakąś pastą lub dodatkami, bo z natury są trochę suche, ja uwielbiam je w towarzystwie buraka i tahini, lub zwyczajnie zjedzone z keczupem ( #teamkeczup)

Najlepiej je zjadać tuż po upieczeniu, są wtedy najlepsze, lekko chrupkie z wierzchu i miękkie w środku

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:
(2-3 porcje, ok.12 pół gofrów)

  • 200g suchej ciecierzycy
  • 50g mąki z ciecierzycy/grochowej
  • 200ml wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • średnia cebula
  • 4-5 łyżek oliwy
  • spora garść natki pietruszki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej, jeżeli nie lubicie)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 – 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz do smaku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na min. 12h.

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju/oliwie. W tym czasie odlać wodę z ciecierzycy, przepłukać ją. Dodać zeszkloną cebulkę, wodę, oliwę i zmiksować na dość gładką masę. Dodać mąkę, natkę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i ew. doprawić według swojego smaku.

Piec pół gofry w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem(oliwą/olejem) przez kilka minut.

Podawać z hummusem/ tahini/ z burakami i tahini/ awokado/ keczupem z czym przyjdzie wam do głowy 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s