Ciasta · Torty

Tort tiramisu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kocham piec torty. A raczej, kocham wręczać je innym, uwielbiam patrzeć jak się cieszą z niespodzianki.. chodź jeżeli robię to co roku, to chyba nie jest już niespodzianka… no nie ważne, uznajmy, że jest 🙂
W końcu nigdy nie wiadomo jaki smak się trafi.
W zasadzie nawet ja często nie wiem jak się wszystko skończy, mam zarys, jakiś tam plan, ale … ale wychodzi jak wychodzi, czasem coś nie wyjdzie jak trzeba, to udajemy, że nic się nie stało i idziemy dalej 😉

Na przykład jeżeli wyjdzie wam za rzadki krem, polecam dodać jakiś ciasteczek/herbatników/wafelków i odstawić na chwilę do lodówki, masa powinna zgęstnieć 😉

Osobiście uwielbiam kremy na bazie czekolady, mascarpone i kremówki, czekolada sprawia, że krem jest stalszy..trwalszy..sztywniejszy(?.. nie wiem jak to określić) 😉

Tym razem zamarzył mi się tort tiramisu, no to musi być kawa, tak. No i te super, hiper fajne biszkopty.. cienka warstwa kakao obowiązkowo, nie za dużo, ale nie można pominąć…. i bezy… tak kawa i beza to dobre połączenie 😉

Jeżeli coś jest niejasne, niezrozumiałe dajcie znać, to chyba najdłuższy przepis tutaj, a ja z natury jestem dość roztrzepana i ciężko mi coś jasno wyjaśnić 😉
Plus tak jak pisałam, torty które robię są robione naprawdę „na oko” 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 70g cukru
  • 75g mąki pszennej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacząć dodawać partiami cukier, zazwyczaj wsypuje 1-2 łyżki, ubijam, i dalej, aż cukier się skończy. Zmniejszyć obroty do min i dodawać powoli żółtka.

Nadal miksując dodawać powoli wcześniej przesianą mąkę, sypiąc po łyżce obok ścianki ( nie na sam środek!) Starać się to robić dość delikatnie. Na sam koniec dodać aromat.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu delikatnie oddzielić nożykiem boki tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż będzie potrzebny.

RADA: Biszkopt zazwyczaj piekę dzień wcześniej, bo po odstaniu swojego znacznie łatwiej się go przekraja 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KREM:

  • opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 300ml kremówki
  • tabliczka białej czekolady

+ do I warstwy

  • 70g biszkoptów do tiramisu + kilka biszkoptów
  • 50ml śmietanki

+ do II warstwy

  • 50-100g bez

 

Naszykować garnek. Czekoladę połamać na kawałki, wlać ok. 100ml kremówki i roztopić na małym ogniu, nie pozwalając do zagotowania się masy cały czas mieszając. Roztopienie powinno zająć chwilę. Zdjąć z ognia, ostudzić i wsadzić do lodówki na kilka godzin. (ja zazwyczaj robię to dzień wcześniej w czasie pieczenia biszkoptu).
Następnego dnia dodaje resztę kremówki oraz mascarpone i ubijam, aż powstanie gęsty krem.

W drugiej miseczce kruszę biszkopty, dodaje ok. 50ml kremówki i mieszam.
Dodaję ok.150-200g(ok.1/3 całości) przygotowanego kremu na bazie kremówki. Delikatnie mieszam. Odstawiam.

SKŁADANIE:

  • biszkopt
  • krem
  • + poncz ( szklanka kawy zrobiona z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej, ostudzony)
  • kako

Biszkopt dzielę na 3 części, jeżeli góra wyszła wam dość  krzywa przy wyrastaniu  to polecam ją odkroić, tort będzie prostszy i łatwiej będzie z nim współpracować 🙂

Każdą część biszkoptu nasączam (pędzelkiem) z dwóch stron kawą.

Kładę  na talerzu pierwszą część biszkoptu. A następnie krem z biszkoptami, na wierzch kruszę jeszcze kilka biszkoptów i oprószam delikatną warstwą kakao.

Układam drugą część biszkoptu, delikatnie dociskam i kładę 1/3 kremu, a następnie układam połamane kawałki bez i posypuję je kakao.

Układam ostatnią część i lekko dociskam. Nakładam na cały tort ostatnią część kremu, i pokrywam nim górę i boki tortu. najpierw za pomocą szpatułki, a następnie za pomocą długiego (gładkiego, bez żadnych ząbków) noża, wyrównuję, aby nie było żadnych przerw między biszkoptami i ogółem, aby całość była dość „gładka”, ale pozostawiam prześwity z biszkoptów i jak coś lekko prześwituje nie staram się do końca zakryć 😉

 

WYKOŃCZENIE: 

POLEWA:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 30-40ml kremówki
  • 2-3 łyżeczki cappuccino

W miseczce umieszczam wszystkie składniki na polewę i roztapiam je w kąpieli wodnej. Lekko przestudzam.

Wylewam polewę na górę tortu i pozwalam, aby lekko spłynęła po bokach.
Dekoruję kawałkami bez, biszkoptami i białą czekoladą, tak jak wyobraźnia popłynie 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

One thought on “Tort tiramisu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s