Ciasta

Tarta ciasteczkowa.

 

 

 

Trzy razy na tak jeżeli chodzi o tą tartę.
Kruchy ciasteczkowy spód, pełny czekoladowych kawałków…. tak!
Słodka kremowa masa o smaku ciasteczka… tak.
Wypływający słodki karmel…..taaak
Czekoladowa warstwa rozpływająca się w ustach…. taak, tak, tak.
… dobra mamy jednak cztery tak 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

i co ja mogę więcej powiedzieć?.. jeszcze chyba tylko to, że nie pamiętam kiedy jakieś ciasto zniknęło tak szybko z talerza jak te ;D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:
(mała tortownica)

SPÓD:

PIERWSZA WARSTWA: Masa cookie dough:

DRUGA WARSTWA: karmel

  • 100g cukru
  • 150ml śmietanki 30%/mleczka kokosowego (tu: użyłam tego drugiego, bo nie miałam w domu kremówki )
  • 50ml wody

TRZECIA WARSTWA: czekolada

  • 120g czekolady (mleczna/gorzka)
  • 30ml śmietanki/mleczka kokosowego

 

Małą tortownicę wykładamy równomiernie masą na ciasteczka, robimy „dziurki” widelcem, przykrywamy środek folią aluminiową i wysypujemy na to fasolę/ciecierzycę. I podpiekamy ok.15min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Zdejmujemy folię z fasolą i wstawiamy na kolejne ok.10-15min.

Studzimy .

Masę cookie dough mieszamy z mlekiem i wykładamy jako pierwszą warstwę na upieczonym i ostudzonym spodzie.

KARMEL:

W garnku o grubym dnie umieszczamy cukier, większą szczyptę soli i mleczko/śmietankę, ustawiamy na małym ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści, możemy zamieszać, po pewnym czasie masa zacznie bulgotać i redukować płyn. Będzie to trwało koło 15-20min, pod koniec radzę nie odchodzić, bo (przynajmniej mi ) łatwo jest przypalić karmel. Pod koniec cały czas mieszam, tak, aby masa „karmelizowała” się dość równomiernie. Na sam koniec dolewam odrobinę wody i energicznie mieszam.  Aż masa się scali na idealną konsystencję.

Lekko studzimy i wylewamy na masę cookie dough. Wkładamy do lodówki.

CZEKOLADA:

Czekoladę wraz z kremówką umieszczamy w miseczce i topimy w kąpieli wodnej.
Wylewamy na ostudzoną warstwę karmelową. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s