Ciasta · Wegańskie

Vegan tahini brownie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Każda wymówka jest dobra by upiec brownie. Szczególnie takie kremowe, mocno czekoladowe, przełamane słodką chałwą… UWAGA!!! uzależnia.

I co ja więcej mogę powiedzieć… porywam kawałek i lecę pisać (kolejny) egzamin, a was zapraszam po przepis na dół ^^

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 20g oleju kokosowego (łyżka)
  • 70g tahini
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 50ml wody + 2-3 łyżki
  • 60g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • kawałek chałwy (30-40g)
  • 1/3 łyżeczki soli

POLEWA:

  • 2-3 łyżki tahini
  • kawałek chałwy (ok.30g)
  • 2-3 łyżki wody

Czekoladę i olej umieścić w miseczce i roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. W tym czasie zmiksować w oddzielnej misce tahini i cukier, po kilku minutach (2-3) dodać 1/4 szklanki wody, wlać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać, dodać przesianą mąkę, z kakao, sól. Wymieszać, W szklane wymieszać sodę z octem i 2-3 łyżkami wody, wlać do masy i dokładnie zmiksować (masa będzie dość gęsta). Pokruszyć kawałki chałwy i przelać do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.25-30min (ew. jeżeli nadal będzie niedopieczone jeszcze kilka minut)

POLEWA:

Zmiksować tahini, chałwę i wodę na gładką masę, można dodać szczyptę soli. Polać ciasto od razu całe lub bezpośrednio przed podaniem.

 

PS. Ciasto trzymane w temperaturze pokojowej jest miękkie i kremowe, trzymane w lodówce bardziej gęstnieje.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s