Ciasta · Wegańskie

Chałwowy jagielnik.

Od razu wspomnę, że ciasto jest zrobione w naprawdę małej tortownicy (12cm) a więc, jeżeli zechcecie zabrać się do pieczenia to polecam upiec je  „normalnej” wielkości do czego będziecie musieli pomnożyć składniki tak gdzieś 2, a nawet 3 razy! 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

U mnie pojawiło się w mniejszej wersji, bo a) kocham wszystko co małe, słodkie i urocze.. wystarczy, że coś ma urocze opakowanie, a ja już biegnę do kasy, aby to kupić, więc wszystkie mini torciki, to dla mnie miód na serce(a może cukier na żołądek?)
b) jestem jedyną fanką (niby)serników w tym domu, dla mamy to nie to samo, tata to się nawet nie zbliża, a mój ukochany nie lubi serników w ogóle!!( …. ciężko mu będzie w tej rodzinie 😀 ) choć, o dziwo, mama wyraziła aprobatę, a nawet luby zjadł, bez krzywienia nosem. Czasem jednak mam ochotę na taki sernik-niesernik, więc czemu, by go nie piec? Mini, ale jest… w sumie jak zje się cały na raz, to nie ma dużych wyrzutów, bo przecież taki malutki… tłumacz się Natalia dalej… no, ale każdemu coś się należy w życiu, szczególnie studentom w czasie sesji (właśnie, żyjecie jeszcze?)

A więc nie przedłużając.. zapraszam po przepis 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

SKŁADNIKI: 
(malutka tortownica 12cm)

SPÓD:

  • 50g ciasteczek/herbatników (np. tych)
  • 1-2 łyżki tahini

MASA:

  • 60 kaszy jaglanej
  • 1 1/2 wody/ mleka roślinnego
  • 50g chałwy
  • 2-3 łyżki tahini
  • łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 banana
  • szczypta soli

POLEWA:

  • 40ml stałego mleczka koksowego
  • 30g chałwy + do posypania wierzchu

 

SPÓD:
Ciasteczka pokruszyć i zmieszać z tahini, tak, aby masa trochę się skleiła. Wyłożyć nią małą tortownicę (od spodu wyłożoną papierem do pieczenia). Odstawić.

MASA:
Kaszę wsypać do garnuszka, lekko podprażyć, tak, aby się lekko zarumieniła i zaczął się unosić lekki zapach, wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Odstawić na chwilę. Lekko ciepłą zmiksować na gładką masę z chałwą, tahini, syropem klonowym i bananem. Dodać mąki i dokładnie wymieszać, masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.40-45min.

Ostudzić i schować do lodówki na kilka  godzin.

POLEWA:
Mleczko kokosowe zmiksować z chałwą, polać ostudzony „serniczek”. Boki udekorować kawałkami chałwy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

4 thoughts on “Chałwowy jagielnik.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s