Na kolację · Na wynos · Przekąska · Sałatki · Łatwo zweganizować.

Sałatka z pieczonym burakiem.

Swojego czasu nie wyobrażałam sobie dnia bez jakiejś sałatki, czy to jakąś mała jako przekąska, czy porządna micha na większy głód. Po prostu musiała być, ostatnio jakoś o nich zapomniałam, nie wiem, czy to z braku pomysłów, czy po prostu przejedzenia… jednak powoli znów do mnie wracają.

Tym razem z aromatycznym burakiem, którego mogę jeść kilogramami. Słodkim akcentem miodu i ostrzejszą musztardą, do pochrupania trochę słonecznika. Idealna lekka, świetnie się sprawdzi na jakąś imprezę, czy jako przekąska między całą masą zajęć na uczelni. Przygotowanie jej to chwila moment, a znika chyba jeszcze szybciej 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI: 

  • opakowanie mieszanki sałat
  • 4-5 pieczonych buraków (ok.500g)
  • 2-3 marchewki + miód*, sos sosjowy, papryka, rozmaryn/tymianek
  • prażony słonecznik

 

  • 1 łyżka miodu*
  • 2-3 łyzki musztardy
  • czosnek
  • woda

Marchew obrać pokroić w słupki. W kubeczku wymieszać łyżkę miodu, łyżkę sosu sojowego i rozmaryn, wymieszać to z pokrojoną marchewką. Piec razem z burakami przez ok. 25-30min, wyjąć po tym czasie.

Buraki owinąć w folię. Te większe,  można ponakuwać nożem. Piec przez ok. 1h. Ostudzić i następnie obrać. Pokroić w średniej grubości plasterki, a potem przeciąć na pół/na krzyż. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę miodu i 1-2 łyżki sosu sojowego, wrzucić buraki, podsmażyć, przez kilka minut. Dodać pieprzu ew. trochę czosnku.

W kubeczku wymieszać składniki na dresing.

Do dużej miski wrzucić sałatę, wcześniej przygotowane buraki, i marchewki, dodać podprażony słonecznik. Polać gotowym dresingiem.

 

  • miód można zastąpić syropem klonowym/ lub użyć sztucznego 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s