Na obiad · Na wynos · Wegańskie

Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostatnimi czasami zakochałam się w  czerwonej soczewicy w towarzystwie kminku rzymskiego i wędzonej papryki(uwaga nie dodawajcie jej za dużo, bo jest pikantniejsza niż myślałam! )  Do tego odrobina sosu sojowego, trochę marchii i powstaje coś genialnego. Czasem jem taką kombinację od tak prosto z patelni, a czasem wystarczy dodać trochę mąki, sody, uformować i mam gotowe kotleciki. Fajna sprawa jeżeli nie ma się za bardzo czasu w tygodniu na gotowanie. Nawet jeżeli nie przepadacie jeść tego samego pod rząd kilka dni z rzędu to zaletą takich kotletów jest milion propozycji na podanie ich, możecie zjeść je bardziej tradycyjnie z dodatkiem jakiejś kaszy, czy ziemniaków i z dodatkiem surówki. Można podać je z różnego rodzaju sosami, jak czosnkowy, polecam w towarzystwie sosu z masła orzechowego, coś genialnego, można polać i tahini, czy zjeść z hummusem i pieczonymi warzywami.
Jeżeli wolicie trochę mniej zdrowszą wersję i tęskno wam do burgerów, macie już swojego kotleta, wystarczy, że opieczecie jakąś bułkę, dodacie warzywa i sosy i gotowe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:
(ok. 8 kotletów)

  • szklanka czerwonej soczewicy (150g)
  • duża cebula + olej do sparzenia
  • 2-3 łyżki mąki jaglanej/kukurydzianej/z ciecierzycy
  • 2 średnie marchewki
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek granulowany

 

Na patelni rozgrzać  1-2  łyżki oleju, cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, lekko posolić, przykryć i co jakiś czas mieszać, aż ładnie się zeszkli. Dodać soczewicą zalać ok. 2-3 szklankami wody, w między czasie można dolewać. Gotowa, aż soczewica całkowicie się rozgotuje, pod koniec dodać marchew startą na tarce o grubych oczkach. Przyprawić, smażyć, aż masa będzie dość gęsta. Wyłączyć i przestudzić. Dodać siemię, mąkę, sezam i sodę oczyszczoną. Formować średniej wielkości kotlety i układać na papierze do pieczenia. Piec w 200stopniach po 20min z każdej strony.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s