Deser w słoiczku

Słodka porażka, czyli torciki … w słoiczku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nie jesteśmy alfą i omegą, czasem nawet najlepszym zdarzają się porażki, krem wyjdzie za rzadki, ciasto okaże się zakalcem, a ciastka wyjdą o kształcie bliżej niezydentyfikowanym, zamiast idealnie okrągłe.

Ale nieskreslajmy od raz naszych malych niepowodzeń, zakalec i tak będzie dobry, ciastka można zużyć do spodu np. Na sernik, a kremu użyć do słodkich słoiczków….właśnie z tych małych słoiczków miał być uroczy mały torcik, jednak coś poszło nie tak, bo czasem się zdarza. A co by zrobić z rozplywajacymi się kawałkami ciata, które miało być całością..a no, pokroić i zamknąć w sloiczkach, mówiąc, że tak miało być 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szczególnie jeśli przez przypadek są tak słodko genialne. A połączenie masła orzechowego i kajmaku to moje ostatnie odkrycie życia, osobiście uważa, że pasują do siebie idealnie 🙂

 

Składniki:
(3 słoiczki)

Biszkopt: 

  • 2 jajka
  • 40g cukru do wypieków
  • 35g mąki pszennej (tortowej)
  • 15g/ płaska łyżka  mąki ziemniaczanej

+ 1/2 szklanki mocnej herbaty+ kieliszek wódki 😉

Krem:

  • 150g kajmaku
  • 100g masła orzechowego
  • 100ml kremówki

+ czekoladki, kawałki białej czekolady, ciasteczka 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i po kolei dodać żółtka, nadal ubijając. Powoli wsypywać wcześniej przesianą mąkę.

Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je z wysokości głowy na blat. Ostudzić. Przed zdjęciem formy oddzielić nożykiem boki.

KREM:

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować na najwyższych obrotach. Schłodzić.

Biszkopt pokroić na kawałki. Nasączyć mocną herbatą wymieszaną z wódką. Układać go na przemian z kremem w słoiczkach. Dodatkowo można co jakiś czas włożyć kawałek czekolady lub ciastka 😉 Na wierzchu udekorować kawałkami ciastek i czekoladek. Schłodzić w lodówce 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s