Ciasta · Na wynos · Wegańskie · Śniadanie

Zawinięte z dżemem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwielbiam zapach drożdży roznoszący się po domu, uwielbiam kiedy wstaję rano tylko po to, aby móc cieszyć się świeżym, jeszcze ciepłym i puszystym ciastem o poranku. W między czasie czytam, łapię pierwsze promienie słońca i  cieszę się chwilą.

W szcszczególności mam jakiś sentyment do kochanego ciocinego(a nie babcinego o dziwo) klasycznego drożdżaka, z grubą warstwą kruszonki oraz tych slodkich, uroczych bułeczek, które tu widzicie, raz zawijam je z dynią, a innym klasycznie z grubą warstwą cynamonu i cukru, uwielbiam te zakręcone warstwy i to, że są tak proste w przygotowaniu, a cieszą zarówno oko jak i podniebienie 🙂

 

A wy co sądzicie o drozdzowych wypiekach, kochacie, czy raczej nie koniecznie? 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI: 
(wypełnienie małej tortownicy/ ok.8 mniejszych  bułeczek)

  • 250g mąki
  • 100ml mleka (roślinnego)
  • 40g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 40g cukru
  • 15g świeżych drożdży + 20ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

 

  • ok.150g dżemu truskawkowego

+ cukier puder, lukier do podania

 

 

Drożdże zasyp łyżeczką cukru(odmierzonego), dodaj ciepłą wodę(2-3łyżki) i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok.10min, aż zaczyn wyrośnie.

W tym czasie przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól oraz przyprawy. Następnie  wyrośnięty zaczyn i podgrzane mleko. Wymieszać masę łyżką, do „wstępnego” zbicia się ciasta i wlać rozpuszczony olej. Zacząć ugniatać dłońmi przez ok.10min (często robię to krócej, po prostu do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne). Odłożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić je na ok. 1h w ciepłym miejscu.

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok.1-2cm. Posmarować je dżemem. Zwinąć wzdłuż krótszego boku. Zalepić, pokroić na kawałki mniej więcej długości kciuka.
Poukładać je w niewielkich odstępach w tortownicy/blaszce wyłożonej papierem .
Odstawić przykryte ściereczką na ok.20min.
Posmarować olejem i posypać cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.25min.🙂
Ostudzone bułeczki można dodatkowo polać lukrem, a co, czasem można się zasłodzić 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s