Ciasta · Ciastka/batoniki · Na wynos · Przekąska · Wegańskie

Wegański blok czekoladowy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jestem zdania, że aktualnie jesteśmy w stanie „zweganizować” niemal wszystko, poczynając od zamienienia krowiego mleka na roślinne, poprzez wszelkie wędliny, pasztety, czy sery. W internecie widzimy coraz to nowsze pomysły na to jak urozmaicić swoją dietę i pokazać, że weganizm to nie tylko „trawa i kamienie”, a wręcz coś odwrotnego, bo chcąc zamienić jakieś składniki, pokazać, że się da, zaczyna się kombinować, a z eksperymentów wychodzą dobre rzeczy 😉

Tak zrodził się pomysł, że skoro wszystko się da, to czemu, by nie poeksperymentować z blokiem czekoladowym?
W szafce leżało zapomniane opakowanie mleka sojowego w proszku, bo do czego ja mam go zużyć? … otóż … to chyba oczywiste, co innego zrobić z mleka w proszku jak nie blok?
W zasadzie mając już to mleko sprawa jest dalej prosta, jajek w przepisie nie ma, mleka też, jedynie to co zostaje to masło/margaryna, którą znajdziemy na rynku w wersji roślinnej. Ja jednak polecam użyć oleju kokosowego, który nada naszemu blokowi cudowny posmak kokosowej nuty. Oczywiście można dodać kakao, ja jednak postanowiłam odejść od tradycji i stworzyć biały blok, a wersja taka nie mogła się obyć bez ciasteczek oreo, (tak jeżeli ktoś jeszcze nie wie, są one wegańskie <3)

10min roboty .. a smak… najlepiej sami spróbujcie 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

PRZEPIS:

  • 40g oleju kokosowego (polecam nierafinowany)
  • 1 łyżka wody
  • 100-120g mleka sojowego w proszku ( użyłam tego)
  • 20g cukru
  • 6-8 ciasteczek oreo

W rondelku umieścić olej, wodę i cukier, podgrzać, aż do rozpuszczenia i wymieszania się składników. Do osobnej miseczki przesiać mleko w proszku. Oreo posiekać.
Rondelek zdjąć z gazu i energicznie mieszając wsypywać mleko w proszku tak, aby nie powstały żadne grudki. Dodać pokruszone ciasteczka oreo.
Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i uformować. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin/całą noc, pokroić na kawałki i zjadać :3

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

4 thoughts on “Wegański blok czekoladowy.

    1. Hej 🙂 Nigdy nie miałam co prawda styczności z tym mleczkiem, ale obstawiam, że mają podobne „właściwości” i jak najbardziej powinno wyjść, nawet jeszcze lepsze może być, bo bardziej kokosowe ❤ koniecznie daj znać jak wyszło ^^

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s