Boże Narodzenie · Ciasta · Wegańskie

Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy.

Nie wiem jak wy, ale ja lubię zacząć dzień leniwie przy kawałku ciasta i kawy, szczególnie, gdy pachnie ono czekoladą i pomarańczą.
Jeszcze ciepłe i parujące, lukier oblepiający Ci palce,no i czekolada ….a, wszyscy dobrze wiemy jaka jest 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki
  • ok.150ml mleka (roślinnego)
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 20g cukru
  • 20g świeżych drożdży + 20ml ciepłej wody
  • 20g kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • skórka z 1 pomarańczy

 

  • 30g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • odrobina oleju kokosowego
  • tabliczka czekolady

 

  • cukier puder
  • sok z pomarańczy

 

Drożdże zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłą wodę(2-3łyżki) i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok.10min, aż zaczyn wyrośnie.

W tym czasie przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, kakao, starta skórkę, sól oraz cynamon. Następnie  wyrośnięty zaczyn, podgrzane mleko. Wymieszać masę łyżką, do „wstępnego” zbicia się ciasta i wlać rozpuszczony olej. Zacząć ugniatać dłońmi przez ok.10min (często robię to krócej, po prostu do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne). Odłożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić je na ok. 1h w ciepłym miejscu.

Cukier wymieszać ze startą skórką, cynamonem.

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok.1-2cm. Posmarować je rozpuszczonym olejkiem kokosowym i posypać cukrem(zostawić trochę na wierzch), a następnie  posypać posiekaną czekoladą. Zwinąć wzdłuż krótszego boku.
Przeciąć powstały wałek na pół, powstałe dwie części „zapleść w warkocz”, a następnie połączyć końce ze sobą, aby powstało koło, posmarować olejkiem oraz posypać resztką cukru.
Odstawić wieniec przykryty ściereczką na ok.20min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.25min.🙂
Na koniec, aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę cukru polecam polać lukrem pomarańczowym, czyli po prostu cukier puder+sok z pomarańczy + ew. skórka z pomarańczy 🙂

I jak dobrze wiadomo, najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, popite kubkiem gorącej kawy/kakao 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s