Boże Narodzenie · Ciasta

Korzenny sernik karmelowy.

Tak mocno wyczekiwałam świąt, że w zasadzie nie spostrzegłam, że… to już ten czas, kiedy powinnam raczej myśleć o tym jak zapakować prezenty, a nie co zapakować…
na szczęście w tym roku, prawie wszystko już jest obmyślone… tak myślę 🙂

Ale, prezenty, prezentami… przecież jeść też coś trzeba, i o ile nie jestem pewna, czy uda mi się przygotować coś mniej słodkiego dla was tutaj, to zdecydowanie jestem przekonana, że uraczę was przepisami na kilka słodkich propozycji…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… a od czego, by tu innego zacząć jak nie od tradycyjnego (przynajmniej w moim domu) SERNIKA … co prawda, tu w trochę innym wydaniu niż zwykle, bo wypełnionego masą z lekko karmelową nutą ze słodką polewą spływającą po bokach na korzenny spód.
Pomimo słodkości płynącej z opisu nie jest on (o dziwo) przesłodzony, a wręcz idealny, idealny na poranek z kawą, z kolędami w tle i rodziną u boku 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
(mała tortownica)

SPÓD:

  • 100g ciasteczek korzennych
  • 2/3 tabliczki białej czekolady

 

MASA:

  • 500g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 200g sosu karmelowego
  • duża łyżka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej/budyniu waniliowego
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 garści pokruszonych ciasteczek korzennych
  • aromat waniliowy

 

POLEWA:

  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 50g sosu karmelowego
  • 1-2 łyżki mleka zagęszczonego/kremówki
  • ew. 1-2 łyżki mleka w proszku
  • ew. ciasteczka do dekoracji

 

Ciasteczka rozgnieć/lub zmiksuj na drobno/pył. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do pokruszonych ciasteczek. Dokładnie wymieszaj, przełóż je do wyłożonej od spodu papierem do pieczenia tortownicy, równomiernie rozłóż i pozostaw na chwilę.

W tym czasie żółtka jaj zmiksuj z sosem karmelowym, dodaj białka oraz masło i miksuj jeszcze chwilę . Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i aromat. Na koniec dodaj ser i wymieszaj całą masę dokładnie. Przelej na spód.
Piecz w 180stopniach przez ok.50-60min. Po tym czasie drzwiczki lekko uchyl, ale daj sernikowi czas, najlepiej pozostaw go tam, aż całkowicie wystygnie.
Po tym czasie schłódź go w lodówce.

POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj sos karmelowy, mleko/kremówkę i ew. mleko w proszku jeżeli masa wyszłaby za płynna/lub po prostu dla smaku.
Polej nią ostudzony sernik.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

One thought on “Korzenny sernik karmelowy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s