Muffinki · Na wynos · Przekąska · Wegańskie · Śniadanie

Dyniowe muffinki.

Powoli żegnam się z dynią na rzecz cynamonu, pomarańczy  i jeszcze większej ilości czekolady.
Za oknem mamy zimę, pod nosem zaczynam nucić ” Merry Christmas Everyone”, a w duchu uświadamiam sobie, że pomimo milionów swetrów.. których nigdy nie jest za dużo, nie mam żadnego w śnieżynki/renifery… skandal, no, ale to zmienimy jeszcze 😉

A tym czasem żegnam jesień muffinkami, bo czym innym?
Wypełnione czekoladą, oblane czekoladą.
A po za tym, pachnące cynamonem i jesiennymi wieczorami.
Idealne zakończenie, tego sezonu 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
(ok.8 muffinek)

 

  • 200g pure z dyni hokkaido
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 50g cukru/innego zamiennika
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego + 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 porządna łyżka oleju kokosowego-stałego (ok.30g)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady

 

+ olej kokosowy, kakao, cukier

 

Siemię lniane zalej ok. 1/4 szklanki gorącej wody i porządnie wymieszaj, odstaw.
Pure z dyni ubij z cukrem, dodaj rozpuszczonej olej kokosowy oraz masło orzechowe, a na koniec mleko
Do drugiej miski przesiej mąkę i inne suche składniki.
Połącz obie miski dokładnie miksując.
Dodaj pokrojoną drobno czekoladę i zamieszaj.

Przelej ciasto do papilotek, posyp ziarnami/płatkami i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz ok.25min.

W między czasie roztop olej kokosowy i dodaj kakao do odpowiedniej konsystencji, gęstego sosu( po ostudzeniu zastyga). Posłodź według siebie.
Polej upieczone muffinki 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s