Bez kategorii · Na obiad · Na wynos · Wegańskie

Makaron w sosie orzechowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Są rzeczy bez których nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Do jednej z nich należy nie co innego jak masło orzechowe. Tradycyjnie na słodko, najlepiej  w towarzystwie banana… czekolady i daktyli, a co! Lub trochę inaczej na słodko w postaci sosu, czy to do placków, czy do makaronu, czy kotletów.
W prosty i szybki sposób z kilku składników, które w 99% zawsze masz w domu… bo
1) masło orzechowe
2) sos sojowy
3) woda
4) przyprawy
…..iii… nic więcej! aby stworzyć cudownie uniwersalny sos wystarczy chwila, czasami po prostu mieszam składniki w miseczce, czasami je podgrzeje..  takie widzimisię 😉
Tym razem postawiłam na wersję z makaronem udon, bo jestem makaronoholiczką i w szafce mam ich miliony rodzai, sama się czasami dziwię ile 😉
Do tego brokuł, którego da się jeszcze znaleźć i to w normalnej cenie, zielony groszek bo świetnie się komponuje i więcej orzeszków do pochrupania 🙂

 

Składniki:
(2-3 porcje)

  • 1/2 opakowania makaronu udon (tego grubszego)
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 opakowania mrożonego brokuła/ w sezonie świeży
  • 1/2 opakowania mrożonej fasoli
  • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego

 

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sou sojowego
  • papryka słodka *
  • papryka ostra*
  • sól, pieprz
  • 1… 2,3? ząbki czosnku

 

Wszystkie mrożone warzywa ugotuj w lekko osolonej wodzie/posól pod koniec.
Marchewki obierz, umyj i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego/oleju/oliwy i podsmaż drobno pokrojony czosnek, wrzuć pokrojoną marchew, lekko posól i przykryj patelnię przykrywką. Co jakiś czas zamieszaj.

W tym samym czasie w miseczce połącz masło orzechowe, sos sojowy oraz przypraw, dolej wody do uzyskania konsystencji śmietany/gęstego jogurtu.

Makaron przyrządź według przepisu na opakowaniu.

Wlej rozrobiony sos na patelnię i dolewaj wody w miarę potrzeby, ponieważ pod wpływem ciepła sos zacznie gęstnieć, dodaj makaron podsmaż chwilę, na koniec dodaj 2/3 warzyw. Podduś chwilę, podawaj posypując makaron uprażonymi orzeszkami i pozostałą resztą warzyw.

Możesz również spakować i zabrać do pracy/na uczelnię. 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s