Ciasta · Wegańskie

Wegańskie banoffee pie.

 

Może i nie uwierzycie mi na słowo, ale piekłam wiele ciast, jednak nigdy nie zabrałam się za taki klasyczny banoffee pie! :O
Ba.. nawet nie wiem, czy takowego próbowałam… a to jeszcze dziwniejsze.

No, ale porządek w naturze przywrócony, ciasto zrobione.. no i spróbowane oczywiście 😀 Bo ktoś z was piecze i nie próbuje… w trakcie robienia?
PAMIĘTAJCIE! Kruche ciasto smakuje tak samo dobrze przed jak i po upieczeniu… (ale tu powinnam milczeć i nie przyznawać się do tego, bo święta zasada mamy, babci głosiła „surowego ciasta nie jemy”…. ale, dorosłe decyzje w końcu 😀 )

..ale wróćmy, zdecydowana już na upieczenie dokładnie tego ciasta postanowiłam zrobić je w wersji bez jajek, mleka.. tak w skrócie wegańskie, czemu? bo tak można, bo lubię, bo pysznie 🙂
Czyli mamy słodki „karmel” z daktyli z orzechową nutą, słodycz bananów, kokosową pierzynkę i kruchy kakaowy spód.. ktoś się skusi? 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:

  • 150g mąki (pszenna, żytnia 1:1)
  • 30g kakao
  • 70g oleju kokosowego
  • opakowanie cukru waniliowego(32g)/zwykłego cukru
  • 1/2 banana
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 20-40ml zimniej wody

 

KREM:

  • 100g daktyli
  • 100ml wrzątku
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (wstawionego na kilka dni przed do lodówki, aby się rozdzieliło)
  • 1-2 łyżki proszku do pieczenia

SOS:

  • 10g oleju kokosowego
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1-2 łyżeczki cukru

 

Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok.1h. Po tym czasie wyłożyć ciastem silikonową foremkę do tarty/zwykłą wyłożoną papierem/natłuszczoną. Po przekuwać widelce, wyłożyć folią aluminiowa i wysypać ciecierzycą/grochem.
Piec przez ok.15min w piekarniku nagrzanym do 200stopni.
Wystudzić.

Daktyle porwać na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić. Zmiksować z masłem orzechowym.

Puszkę z mleczkiem kokosowym otworzyć i przełożyć do miski ok.200g stałego mleczka. Dodać cukier i ubić na sztywno.

Na ostudzony spód wyłożyć „karmel”, poukładać kawałki pokrojonych w plasterki bananów i przykryć to ubitym mleczkiem.

Na patelni rozpuścić olej, dodać kakao i cukier, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej kakao. Polać polewą wierzch tarty.
Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Wegańskie banoffee pie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s