Ciasta · Na wynos · Przekąska · Wegańskie · Śniadanie

Odrywane bułeczki.

Są  takie przepisy do których wracam, za każdym razem co prawda trochę inaczej, ale wracam. Uwielbiam smak szarlotki,  chlebka bananowego, czy kremowego hummusu i ciepłego drożdżowego ciasta.
Uwielbiam cynamon i słodki cukier chrupiący pod zębami.
Dlatego może tak bardzo uwielbiam te bułeczki, bo rzec można by było „ot zwykłe bułki”. To jednak coś w nich jest, coś co sprawia, że w niecierpliwości czekam, aż piekarnik zadzwoni, a ja będę mogła sięgnąć po jeszcze gorącą, lepką od cukru bułeczkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I tylko drobiazgi sprawiają, że nie piekę ich w ilościach hurtowych, bo
a) mimo, że takie ostudzone są tak samo wspaniałe jak te ciepłe, to jednak nie to
b) wraz z ilością upieczonych(zjedzonych) bułeczek rosłoby prawdopodobieństwo potrzeby wymienienia całej mojej szafy 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI: 
(wypełnienie małej tortownicy/ ok.8 mniejszych  bułeczek)

  • 250g mąki
  • 100ml mleka (roślinnego)
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g cukru
  • 15g świeżych drożdży + 20ml ciepłej wody
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli

 

  • 50g cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru

 

  • ok.150g pure z dyni hakkaido
  • 1-2 łyżki cukru

 

 

Drożdże zasyp łyżeczką cukru(odmierzonego), dodaj ciepłą wodę(2-3łyżki) i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok.10min, aż zaczyn wyrośnie.

W tym czasie przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól oraz cynamon. Następnie  wyrośnięty zaczyn, podgrzane mleko. Wymieszać masę łyżką, do „wstępnego” zbicia się ciasta i wlać rozpuszczony olej. Zacząć ugniatać dłońmi przez ok.10min (często robię to krócej, po prostu do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne). Odłożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić je na ok. 1h w ciepłym miejscu.

W tym czasie utrzeć pure z dyni z cukrem.
Resztę cukru wymieszać z cynamonem, kardamonem i imbirem

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok.1-2cm. Posmarować je jednolicie pure z dyni i posypać cukrem(zostawić trochę na wierzch). Zwinąć wzdłuż krótszego boku. Zalepić, pokroić na kawałki mniej więcej długości kciuka.
Poukładać je w niewielkich odstępach w tortownicy/blaszce wyłożonej papierem .
Odstawić przykryte ściereczką na ok.20min.
Posmarować olejem i posypać pozostałym cukrem

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.25min.🙂
Ostudzone bułeczki można dodatkowo polać lukrem, a co, czasem można się zasłodzić 🙂

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Odrywane bułeczki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s