Ciasta

Sernik na jesień.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Osobiście uważam, że sernika nie da się nie lubić (choć w rzeczywistości znam i takie osoby, ale… życie różne bywa 😉 )
Prawdopodobnie na mój tok myślenia wpłynęło moje dzieciństwo i sernikolove mojej rodziny. W skrócie, nie ma żadnej uroczystości bez tego ciasta. Jest pyszne, ale uwierzcie nawet największemu miłośnikowi po milionowym upieczeniu identycznego (!) sernika w końcu, by się to znudziło. Na szczęście współczesna kuchnia wynalazła już miliony nowych pomysłów na nasz ukochany wypiek z dzieciństwa i wciąż powstają nowe, są serniki na wymyślnych spodach, czekoladowe, z różnymi kremami, dżemami.. i jest sernik z dynią.

Z początku może zaskoczyć,
a) kolorem
b) samą ideą, warzywa w serniku
ale po dokładnej analizie myślę, że każdy z was dojdzie do wniosku, że to doskonały pomysł.
Dla dopełnienia cudownie kremowego wnętrza dodajmy słodki ulepek w postaci sosu karmelowego, a wszystko to podajmy na chrupiącym spodzie z czekolady, kto się nie skusił?   🙂

 

 

Składniki:

SPÓD: 

  • 100g kruchych ciasteczek
  • tabliczka białej czekolady

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka pokruszyć na miazgę. Wymieszać z czekoladą.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i następnie przełożyć gotową masę na spód, równomiernie rozprowadzić.
Pozostawić  do „wystygnięcia”

 

MASA :

  • 500g sera z wiaderka
  • 350g pure z dyni hokkaido
  • 2 jajka
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru (lub więcej do smaku, ja miałam słodki ser, więc tyle cukru wystarczyło)

 

+ sos karmelowy, pokruszona biała czekolada i ciasteczka do ozdoby

Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać pure z dyni oraz białka jaj, dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę, a na sam koniec ser.

Wylać masę na gotowy spód.
Piec w piekarniku rozgrzanym do ok.180stopni przez ok.50-60min.
Po tym czasie wyłączyć piec i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku przez ok.30-60min. Uchylić piekarnik i dać mu samoistnie ostygnąć. Po tym czasie schłodzić sernik w lodówce.

Wystudzony sernik polać sosem karmelowym i dowolnie udekorować 🙂

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Reklamy

3 thoughts on “Sernik na jesień.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s