Na kolację · Na wynos · Wegańskie · Śniadanie

Dyniowe bułeczki z suszonymi pomidorami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od kiedy spróbowałam pierwszy raz dyni, takiej prawdziwej, a nie tej ze świątecznego stołu marynowanej, która wywoływała wielki grymas na mojej twarzy. Tworząc wyobrażenie, że wszystko co z dynią związane smakuje podobnie. Wszystko w mojej kuchni się zmieniło. Co roku dynia ląduje w milionach rzeczy, zaczynając od sosów, przez ciastka, a kończąc na serniku, dobrze czytacie.. ale do niego jeszcze wrócimy 😉

Dzisiaj pomówmy od bułeczkach. Miękkich z dużą ilością ziarenek, które są przecież najlepsze z całej bułki. A do tego dorzućmy jeszcze suszone pomidory, które nadadzą wyrazistego smaku, w gratisie mamy cudowny jesienny kolor 😉
Aby trochę koloru wkradło się w te nasze szare, jesienne dni. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
(ok.5 bułeczek)

  • 240g mąki pszennej
  • 150g pure z dyni hokkaido
  • ok.50ml ciepłej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • ok.40-70g ziaren słonecznika/dyni
  • suszone oregano i bazylia

 

Drożdże zasyp łyżeczką cukru, dodaj połowę wody i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok.10min, aż zaczyn wyrośnie.

W tym czasie przesiej mąkę do miski, dodaj sól, pure z dyni, wyrośnięty zaczyn oraz resztę wody. Polecam na początku mieszać masę  łyżką, a gdy masa będzie już bardziej zwięzła dopiero zacząć ją ugniatać dłońmi. Pod koniec dodać oliwę i wyrabiać jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodać pokrojone suszone pomidory i ziarna. Zagnieść, odłożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić je na ok. 1h w ciepłym miejscu.

Po tym czasie podzielić ciasto na 5 w  miarę równych części i uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blaszce posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Odstawić przykryte ściereczką na ok.20min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20min. 🙂

 

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Dyniowe bułeczki z suszonymi pomidorami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s