Na kolację · Na obiad · Na wynos · Przekąska · Wegańskie · Łatwo zweganizować.

Tarta z karmelizowaną marchewką.

Ostatnio w mojej kuchni króluje prostota, taka zwyczajna, bo czasem i mi się nie chce 😉
Jednak, gdy w moje progi ma ktoś zawitać, to leń znika, a mój piekarnik nie przestaje pracować, tak to już jest, że dla jednej osoby potrafię stworzyć całą armię jedzenia.
Tym razem oprócz słodkości…bo to już oczywista oczywistoś, że przekraczając mój próg znajdziesz coś słodkiego na talerzu, postanowiłam upiec coś bardziej słonego… no z małym słodkim akcentem, a co!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tak powstała tarta łącząca ze sobą słodką marchew z warzywami w bardziej tradycyjnym wydaniu. Idealna jako przekąska na zimno.
Lub pełnoprawny obiad gdy zaserwujesz do niej dodatkowo pieczone warzywa i hummus.
Na wynos też się sprawdzi 😉

 

Składniki:
(mała forma)

CIASTO:

  • 70g mąki pszennej
  • 70g mąki żytniej jasnej
  • 30g masła orzechowego (najlepiej niesłodzonego, domowego)
  • 40g oleju kokosowego (bezzapachowego)
  • ok. 60ml zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pieprz, czosnek granulowany

FARSZ:

  • 3 średnie cebule + 1-2 łyżki oliwy do smażenia
  • nieduża cukinia

 

  • ok.350g marchwi
  • łyżka oleju kokosowego/oleju
  • 50g miodu/syropu klonowego + 1-2 łyżki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • łyżka sosu sojowego

 

Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, owinąć w folię. Wsadzić do lodówki na ok.1godzinę. Po tym czasie wyłożyć je dość równomiernie w małej tortownicy (polecam silikonową).
Podpiec spód przez ok.15min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Przestudzić.

Cebulę pokroić w kostkę i na rozgrzanym oleju zeszklić, przyprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni poddusić plasterki obranej cukinii, lekko posolić, ew. dodać czosnku.

Marchewkę obrać, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej wrzucić marchew, dodać sos sojowy, poddusić przez ok.7-10min, mieszając co jakiś czas. Dodać miód, smażyć do czasu, aż całkowicie się wchłonie, w między czasie dodać tymianek, pieprz, ew. więcej soli.

Na ostudzony spód wyłożyć cebulkę, na to cukinię, a na samym wierzchu ułożyć pasy z marchewki. Polać tartę dodatkowo odrobiną miodu i posypać tymiankiem.
Zapiec przez ok.40min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni.

Podawać jeszcze ciepłe na obiad, lub na zimno jako przekąska.
Można zaserwować do tego dodatkowo pieczone warzywa, czy hummus 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Reklamy

One thought on “Tarta z karmelizowaną marchewką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s