Ciasta

Chlebek pachnący jesienią.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ciasta już dawno nie ma. Jedynie wspomnienia zostały, po nim i po całym tygodniu.
Czas leci szybko, myślę, że za szybko.
Zostawia jedynie kilka zdjęć, zdjęć pełnych uśmiechu, urywek myśli, momentów.
Chwili które już minęły, które nie wrócą.
Nauczyłam się cieszyć chwilami, prostymi momentami, nie czekając na jutro, na za tydzień, nauczyłam cieszyć się chwilami tak prostymi, że, aż zaskakującymi. Dłońmi pachnącymi cynamonem, słońcem padającym na twarz. Ciszą wokół i hałasem.
Deszczem i słońcem.
Rada? Nie czekajcie, cieście się tym co jest.

A teraz wracam do codzienności. Idę obierać jabłka. Kto zgadnie co będzie?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

  • 300g startej cukinii
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

 

  • ok.200g śliwek + kilka na wierzch
  • ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • garść daktyli
  • garść jagód goi

 

Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, lekko posolić i odstawić.
W tym czasie utrzeć jajka z cukrem, dodać rozpuszczone masło i odciśniętą cukinię (odciśniętą wodę też).
Wsypać suche składniki i dokładnie zmiksować.
Śliwki i daktyle pokroić, orzechy pokruszyć. Dodać wszystkie dodatki do ciasta i wymieszać, przelać do keksówki. Na wierzchu położyć połówki śliwek, posypać orzechami i ew. płatkami owsianymi.
Piec w 200stopniach przez ok.50min.
Przestudzić.

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWE

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Idealne na śniadanie. W drodze. I na stół, gdy zaskoczą nas goście. Proste, a zarazem zaskakujące. Lekko wilgotne, ale nie zbite. Słodkie, ale cię nie zasłodzi. Do kawy i do herbaty.
Ciasto na każdą okazję jednym słowem mówiąc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Chlebek pachnący jesienią.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s