Na kolację · Na obiad · Na wynos · Przekąska · Wegańskie

Pieczone pierogi ze szpinakiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pierogi? bułeczki? calzone? sama nie wiem. Wiem za to, że są mięciutkie, z wierzchu lekko chrupiące od ziarenek, a w środku zaskakują szpinakowym wnętrzem!
Szpinak dla wielu do tej pory to znienawidzone wspomnienie z przedszkola tu zaskakuje smakiem. Mnie i wszystkich dookola, bo nie jest już szarą breją na talerzu, a czymś co mogłabym wyjeść prosto z patelni, smaku dodaje mu cebulka i pieczarki, a wszystko podkręca pieprz ziołowy, który jest moim ostatnim odkryciem w kuchni.

Bułeczki świetnie się sprawdzą w drodze, czy w mniejszej formie na imprezę maczane w ostym sosie pomidorowym, na pewno wrócę do nich jeszcze nie raz, mam nadzieję, że wy również 🙂

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Składniki:
(6 dużych pierogów lub do 12 mniejszych)

 

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdżowe
  • ok.120ml ciepłej wody + 30ml
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • szczypta suszonej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Nadzienie:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobniony, NIE liście)
  • ok.250g pieczarek
  • duża cebula
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • pieprz ziołowy (zdecydowanie polecam jego dodatek nadzienie nabiera wtedy zupełnie innego smaku)

 

ZACZYN:
Drożdże umieść w małej miseczce, zasyp cukrem, dodaj łyżkę mąki i ok.30ml wody. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok.5-10min do czasu aż, drożdże zaczną pracować i zaczyn urośnie.

CIASTO:
W tym czasie przesiej mąkę do sporej miski. Dodaj sól, bazylię, przemieszaj wszystko. Gdy zaczyn już nam wyrośnie dodaj go do mąki, razem z ciepłą wodą, zacznij mieszać łyżką, a po wstępnym zlepieniu zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, możesz to robić nadal w misce, lub przełożyć ciasto na czysty blat. Zanim to jednak zrobisz dodaj do niego oliwę. Wyrabianie powinno trwać ok.7-10min. (przynajmniej u mnie to zazwyczaj tyle trwa). W tym czasie ciasto powinno stać się gładkie i miękkie. Odłóż je do lekko natłuszczonej miski i daj mu odpocząć pod ściereczką, w ciepłym miejscu przez ok. 1godzinę.

FARSZ: (polecam zrobić dzień wcześniej)
Cebulę pokrój w dość drobną kosteczkę. Pieczarki obierz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulkę, następnie dodaj pieczarki i duś, aż staną się miękkie ok.10min, po tym czasie dorzuć szpinak, smaż przez chwilę, dopraw według własnych preferencji. Smaż przez kilkanaście minut, aż większość wody wyparuje a masa będzie dość gęsta, tak by nie było problemu nadziewać ją potem pierogi.

 

Gdy ciasto nam podrosło podziel je na 6 części, uformuj okrągłe kuleczki, a następnie je spłaszcz. Dłonią, lub za pomocą wałka uformuj okrągłe płaskie placki, połóż na nich farsz ok.2 łyżki (tak by z farszu nic nie zostało, powinno go być idealnie na 6 porcji)
Sklej rogi jak w pierogach. Po ulepieniu wszystkich przykryj je ściereczką i odstaw na ok.20-30min w ciepłym miejscu. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200stopni. Pierogi możesz posmarować mlekiem roślinnym/zwykłym, aby lekko się przyrumieniły oraz posypać ziarnami. Piecz je przez ok.20min.

 

 

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNIE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Pieczone pierogi ze szpinakiem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s