Ciasta

Bananowa klasyka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Są takie potrawy, ciasta, bez których nie wyobrażam sobie kuchni. I mimo, że to samo za każdym razem smakuje inaczej, bo tu dodam, odejmę, dosypię. Nigdy taki sam, ale zawsze tak samo dobry, o ile nie coraz to lepszy. O czym mowa? Chlebek bananowy. Banalne ciasto, miliona pomysłów. Bo tylko podstawa jest ta sama, dalej możesz pościć wodze fantazji, może być zdrowiej, mniej. U mnie zazwyczaj ląduje czekolada, czasami owoce, daktyle, czy orzechy. Czasem jest czysty. A czasem czarny od kakao. To zależy od momentu, własnych zachcianek.
Tym razem klasycznie czekolada, do tego letnia brzoskwinia, chrupiąca kruszonka i jeszcze więcej czekolady, bo jej nigdy za wiele. Do kawy, herbaty. Na letnie poranki i jesienne wieczory.
A według was jakie jest najlepsze „wykończenie” tego chlebka? 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI:

 

  • 300g bananów
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 70g stopionego masła
  • 2 jajka
  • 40g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu

 

  • 2-3 brzoskwinie ufo/1 duża zwykła
  • tabliczka czekolady

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 1/2 banana
  • łyżka cukru
  • 30g masła

Polewa:

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • łyżka kakao
  • mleko na oko
  • ew. chałwa

Składniki na kruszonkę zagnieść. Schłodzić w lodówce.

Jajka ubić z cukrem, dodać rozgniecione banany i masło. Mąkę i resztę suchych składników przesiać do miski. Dokładnie zmiksować. Czekoladę i ufo pokroić, a następnie dodać do ciasta. Przelać ciasto do keksówki. Posypać kruszonką. Piec w 200stopniach przez ok.50min.

Ostudzić. W tym czasie składniki na polewę umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej.Polać nią ostudzone ciasto.

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWE

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Reklamy

One thought on “Bananowa klasyka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s