Na kolację · Na obiad · Na wynos · Przekąska · Wegańskie

Nadziewane cukinie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nie wiem kiedy na  straganach zamiast truskawek i borówek, pojawiły się późne maliny, wielkie cukinie i pierwsze dynie. Kiedy moje drzewo obrodziło w śliwki.. Kiedy w powietrzu czuć już to coś…. zbliżającą się jesień. A ten czas kojarzy mi się z tonami pomidorów, niemożliwością przerobienia wszystkich cukinii, które kupuje mi mama…. I to tu się zatrzymajmy.

Jeszcze jakiś czas temu nie pomyślałabym, że z tak niepozornego warzywa można stworzyć, aż tyle. Dodać do makaronu, kaszy, podsmażyć, udusić, ugotować, upiec, ukryć w cieście lub słodkich plackach, ba! nawet w owsiance świetnie się sprawdza.
Tym razem padło na cukinię faszerowaną, bo po dłuższym zastanowieniu ostatnio taka pojawiła się u mnie… rok temu?! Zdecydowanie za długi czas czekałam. A czym, by tu? … tak naprawdę możliwości jest milion, zaczynając od samych warzyw, bazując na kaszach, czy ryżu, można dorzucić, jakieś strączki, czy „mięsną” wkładkę, w postaci tofu, lub sojaków.
Tym razem skończyło się na sprawdzonym połączeniu, które nigdy mi nie zawiodło, podsmażona cebulka, uniwersalna kasza jaglana, dodatkowo wędzone tofu i ciecierzyca, która po upieczeniu przyjemnie chrupie. To wszystko obtoczone w lekkim sosie z musztardy, kto się skusi? 🙂

 

 

Składniki:

(2-3 osoby)

 

  • 4 spore cukinie
  • opakowanie tofu naturalnego/wędzonego (180g)
  • 100g kaszy jaglanej
  • spora cebula
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych + do posypania
  • 1-2 łyżki musztardy

 

  • sos sojowy jasny i ciemny
  • słodka/ostra papryka
  • kminek rzymski
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz

Tofu pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać po łyżce jasnego i ciemnego sosu sojowego, paprykę słodką, czosnek granulowany, kminek rzymski i ok. 2-3 łyżki wody. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kaszę podprażyć w saganku, zalać ok. 2- 2 1/2 szklankami wody, posolić i przykryć. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody.

W tym czasie odciąć czubki cukinii/przeciąć na pół,  wydrążyć i posolić. Miąższ odłożyć na bok.

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony miąższ z cukinii, poddusić. Po kilku minutach dodać tofu, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać ciecierzycę. Przykryć i ponownie smażyć. Przyprawić płatkami drożdżowymi, musztardą, dodać sosu sojowego, oraz reszty przypraw do smaku.

Wydrążone cukinie wytrzeć ręcznikiem, by wytrzeć  wodę, którą puściły. Do połowy napełnić ugotowaną kaszą jaglaną, a resztę wypełnić masą z patelni. Posypać płatkami drożdżowymi.

Piec przez ok.40min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni.

 

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

One thought on “Nadziewane cukinie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s